II. Gastrofest u Maloj Bosni

Objavljeno: 06.10.2023. Pregleda: 68

Udruga Hrvatski Majur organizirala je 22. rujna 2023. godine u dvorištu župne crkve Presvetog Trojstva u Maloj Bosni II. Gastrofest. Gastronomska manifestacija okupila je mladež iz naše zajednice iz Subotice i okolice. Ovo je za njih bila prilika okusiti tradicijska bunjevačka ila poput junećeg gulaša, božićnog grava, uzlivance, prisnaca, tarane i pogače.
Predsjednik udruge Hrvatski Majur Ninoslav Radak ističe kako mu je izuzetno drago što su uspjeli okupiti mlade Hrvate na drugom Gastrofestu, jer to očito pokazuje kako postoji zanimanje za ovakvim vidom okupljanja.
‚‚Iako smo prošle godine organizirali Gastrofest tijekom ljeta, ove godine smo to učinili na posljednji dan ljeta, ali prije početka akademske godine, dok su još studenti opušteniji i van svojih obveza", navodi Radak.
Cilj im je okupljati se u ruralnim područjima kako bi na neki način pokrenuli lokalnu zajednicu Hrvata. Što se tiče samog programa, prošle godine su imali pet jela, a ove godine je pripravljeno više.
‚‚Ovdje se kuhaju tri jela, dok su ostala, poput pogače, nasuva i prisnaca pripravljena ranije i donesena zbog praktičnih razloga. Prvi put imamo profesionalnog kuhara na Gastrofestu, to je Mario Tumbas, on nam pripravlja gulaš, Tomislav Šimoković taranu s kobasicom, a naša ekipa Hrvatskog Majura kuha riblju čorbu", kaže Ninoslav Radak.
Kuhar Mario Tumbas istakao je kako mu je drago što ima priliku napraviti nešto fino na ovoj manifestaciji i pokazati svoje kuharsko umijeće.
Župnik župe Presvetog Trojstva u Maloj Bosni Dragan Muharem ovom je prilikom rekao kako je sretan iz više razloga, a prvobitno zato što sam naziv udruge Hrvatski Majur nosi ime naselja koje pripada njegovoj župi.
‚‚Drago mi je što se mladi ljudi trude očuvati taj toponim mjesta koje je nekad brojalo oko 200 salaša, a sada nažalost postoji još par njih. Bez obzira na to, svake godine tamo održavamo proštenje, a ova udruga mladih je ove godine pomogla to realizirati. Drugi razlog je taj što se pripravljaju domaća jela, što se mladi okupljaju, netko je to zgodno rekao, ova manifestacija je kao ljetno prelo", rekao je vlč. Muharem.
Predsjednik Mladeži Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Marin Piuković je također nazočio Gastrofestu. Smatra kako su ovakve manifestacije značajne, jer čuvaju hrvatski identitet kod mladih na način da im se prezentira gastronomska ponuda našeg podneblja.
‚‚Večeras će biti prikazana razna tradicijska jela koja su nekada u prošlosti naše majke pravile, a danas možda nove generacije, koje su srednjoškolci i studenti, nisu imale priliku probati. Važno je da se na taj način očuva naš kulturni identitet, a ova manifestacija je značajna i zbog okupljanja naše mladeži, druženja i razmjenjivanja iskustava kako bismo se što bolje umrežili", rekao je Marin Piuković.
S ciljem posjećivanja što većeg broja gastronomskih i drugih manifestacija koje organiziraju udruge kulture, a radi izrade Strategije kulture Hrvata u Republici Srbiji, događaju su u ime HNV-a prisustvovale članice Odbora za kulturu Silvija Miković i Ružica Kozma.
Potporu ovom projektu pružio je Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, HKPD Matija Gubec iz Tavankuta i NIU Hrvatska riječ, a nazočne je zabavljao Ansambl Ruže.

Izvor: Hrvatska riječ (I. U.)

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića - praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima