„Impresije iz zavičaja“: Koncert umjetničke glazbe nastale na našoj bogatoj narodnoj tradiciji

Objavljeno: 06.12.2010. Pregleda: 52

Koncertom djela doktora Josipa Andrića koji je u petak održan u Velikoj vijećnici Gradske kuće, prikazan je opus jednog od manje poznatih autora iz Vojvodine. Josip Andrić bio je prije svega skladatelj za tamburašku glazbu, ali je stvarao i ozbiljna djela čiji se raspon zahtjevnosti proteže od najjednostavnijih pa sve do onih za koje je potreban tamburaški simfonijski orkestar i puno vremena za vježbu. Ovaj autor tvorac je i prve bunjevačke opere „Dužijanca" i prve šokačke operete „Na vrbi svirala". Njegova su brojna djela ostala u raznim arhivima i privatnim zbirkama.

Organizator koncerta bio je Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata čija je misija, među ostalim, očuvanje naše glazbene baštine te promoviranje manje poznate umjetničke glazbe hrvatskih autora iz Vojvodine.

koncert andric-nedaKoncert je zajedničkim trudom izvođača iz raznih krajeva Vojvodine dobio na širem značaju kako samog autora, tako i djela za koja je nadahnuće Josip Andrić nalazio u životu ovdašnjeg življa.

Izbor skladbi sačinio je stručni suradnik Zavoda, profesor tambure Vojislav Temunović, koji kaže da je iza Josipa Andrića ostalo oko 800 skladbi sakupljenih u opuse. Oni nažalost nisu kompletirani, a do sada je sakupljeno oko stotinu djela. Taj posao se nastavlja, kaže Vojo Temunović, a publika je imala prigodu čuti ponešto iz svih područja rada Josipa Andrića.

koncert andric-maja„Naša ideja je bila da iz svih segmenata njegova stvaralaštva izdvojimo i prikažemo po jedno ili dva djela. Izvedene su skladbe za klavir, violinu i klavir, solo izvedbe pjesama koje su uglazbljene na tekstove naših poznatih pjesnika poput Alekse Kokića, kao i na narodne pjesme. Ipak, on je bio najviše okrenut tamburi i tamburaškoj glazbi."

Najviše skladbi je i napisao za tamburaške orkestre. Jedan je od osnivača Festivala tamburaške glazbe Jugoslavije u Osijeku, koji je danas izrastao u Festival tambure u Hrvata. Također je zagovarao stvaranje velikih tamburaških orkestara te simfonizma u tamburaškoj glazbi, što se također moglo čuti na ovom koncertu, kaže prof. Vojo Temunović.

koncert andric-plavanjciJedna od značajki rada Josipa Andrića je da je on stvarao skladbe, osobito nadahnut narodnim stvaralaštvom, dajući ima nazive mjesta u kojima su živjeli Hrvati, a odakle je crpio nadahnuće. Stoga je on zanimljiv i s povijesnog stanovišta jer zahvaljujući njemu doznajemo i da su u Vojvodini postojala mjesta u kojima su živjeli Hrvati, a danas su ta mjesta potpuno napuštena, dodaje Vojo Temunović.

Opus dr. Josipa Andrića obuhvaća glazbu iz cijele Vojvodine, doznajemo od ravnatelja ZKVH Tomislava Žigmanova.

koncert andric-mali orkestar„Koncert je okupio širok spektar izvođača, od profesionalnih glazbenika pa do ljudi koji stvaraju i umjetnički djeluju i u malim sredinama kao što je Plavna. Na to smo mi ovim programom i ovim konceptom posebno ponosni. Na ovaj način, vjerujemo, činimo iskorak na planu programskog povezivanja rada naših udruga i pojedinaca, na reprezentativnom predstavljanju zajedničke kulturne baštine Hrvata u Vojvodini."

Izvođači su bili tamburaški sastavi HKPD „Matija Gubec" iz Tavankuta i Hrvatske glazbene udruge „Festival bunjevački pisama", dva solo pjevača, zbor HKUPD „Matoš" iz Plavne te nekoliko bivših i sadašnjih učenika subotičke Muzičke škole.

koncert andric-veliki orkestarPosebnu zahvalnost oko pribavljanja materijala treba odati nedavno preminulom Juliju Njikošu koji je sve do smrti dostavljao notne zapise.

Dr. Josip Andrić je bio bački hrvatski skladatelj, folklorist, sakupljač narodnog blaga i muzikolog. U hrvatskoj književnosti je ostavio trag kao putopisac, publicist, romanopisac, pjesnik i novelist. Autor je nekoliko biografija.

Uređivao je, odnosno, bio je suradnikom u većem broju časopisa i listova. Rodom je bio šokački Hrvat.

koncert andric-publikaNa koncertu su među ostalima bili dogradonačelnik Subotice Pero Horvacki, generalna konzulica Generalnog konzulata RH u Subotici Ljerka Alajbeg, konzulica Vesna Njikoš Pečkaj, predsjednik HNV-a dr. Slaven Bačić. Na koncertu su bili nazočni i posebni gosti, izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije, dožupan Luka Brčić, savjetnik Damir Gabrić, gradonačelnik Trilja Ivan Šipić.

Tekst: Siniša Jurić

Obaveštenje o kolačićima