Inicijativa za pokretanje glazbeno-scenske djelatnosti na hrvatskom u Dječjem kazalištu u Subotici

Objavljeno: 20.04.2011. Pregleda: 40

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata obavještava javnost da su privedeni kraju poslovi na izradi projektnoga dokumenta koji ima za cilj pokretanje glazbeno-scenske djelatnosti na hrvatskom jeziku u Dječjem kazalištu u Subotici, čime bi se ostvarila ravnopravnost građana hrvatske nacionalnosti u dijelu prava na njegovanje i razvoj vlastite kulture. Djelatnici i suradnici Zavoda su ga uradili s vjerom da je tako što ne samo moguće, nego da je i ostvarivo.

U tom smislu, želimo osvijestiti da je, s jedne strane, grad Subotica, koji je osnivač Dječjeg kazališta, i do sada pozitivno rješavao većinu inicijativa koje su smjerale k ostvarivanju prava i interesa ovdašnjih Hrvata, a s druge strane napokon su se stvorili minimalni kadrovski preduvjeti - postoji kvalificirana osoba koja je spremna projektom predviđene aktivnosti i realizirati.

Inače, projektnim dokumentom je preciziran i njegov cilj - da se na institucionalno primjeren, profesionalno sukladan i obuhvatan način omogući i trajno riješi pitanje izvedbi dječjih kazališnih predstava na hrvatskom jeziku u okviru redovite djelatnosti Dječjeg kazališta u Subotici. Projekt predviđa da realizacija glazbeno-scenske djelatnosti, to jest predstava dramskih djela na hrvatskom jeziku, bude po modelu kako je to učinjeno, i kako postoji, na srpskom i na mađarskom jeziku Dječjeg kazališta.

Za početak bi se trebali osnivački i programski dokumenti Dječjeg kazališta uskladiti s ovom inicijativom. Nakon toga, trebao bi se izabrati profesionalni voditelj aktivnosti glazbeno-scenske djelatnosti na hrvatskome, koji bi morao imati formalno obrazovanje za glumca - najmanje zvanje bacccalaureus glume i lutkarstva (BA). On bi bio uposlena osoba s punim radnim vremenom i radio bi na poslovima organiziranja i produkcije kazališnih predstava na hrvatskom jeziku.

djecje kazaliste2Realizacija inicijative je zamišljena minimalistički, to jest ostvarivala bi se korak po korak - uz produkciju kazališnih predstava, a radilo bi se kontinuirano i na stručnoj edukaciji mladih. Ujedno, projekt je i razvojno postavljen, u smislu da bi se vremenom proširivao broj igranih predstava i broj angažiranih glumaca. Budući da je osmišljen od strane kvalificirane osobe - riječ je o Petru Konkoju, BA glume i lutkarstva, koja bi trebala biti i voditelj projekta, on je ujedno i visoko realno ostvariv.

Radi toga, Zavod će o projektnom dokumentu u narednom razdoblju upoznati sve relevantne činitelje unutar hrvatske manjinske zajednice, kao što je Hrvatsko nacionalno vijeće i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, te utvrditi plan aktivnosti kako bi se isti i realizirao.

Obaveštenje o kolačićima