Izbor iz suvremenog pjesništva Hrvata iz Vojvodine u Matičinom Kolu

Objavljeno: 15.04.2011. Pregleda: 67

casopis mh kolo2-mNedavno je u Zagrebu objavljen dvobroj 5-6 za 2010. godinu časopisa središnjice Matice hrvatske za književnost umjetnost i kulturu, u kojemu je „Tema broja" posvećena suvremenom pjesništvu vojvođanskih Hrvata. Glavni temat je objavljena od stranice 73 do 127, a izbor, kratki predgovor i prateće bio-bibliografske jedinice sačinio je ravnatelj Zavoda - Tomislav Žigmanov, književnik i publicist.

Pojašnjavajući u predgovoru svoj pristup, autor izbora je istaknuo: „Ovdje ponuđen izbor suvremenoga hrvatskog pjesništva u Vojvodini donosi antologiji sumjeren pregled njihova pjesništva u posljednjih dvadesetak godina. Razlozi, pak, zašto smo se opredijelili za ovakav pristup jesu sljedeći.

Prvi je književnosti vanjski - od 1990. godine Hrvati u Vojvodini, a onda i njihova kultura, nalaze se u posve novoj povijesnoj situaciji: raspadom bivše Jugoslavije oni postaju manjinom i počinju graditi vlastitu identitetsku infrastrukturu, koja se odnosi i na njihovu kulturu, gdje pripada i književnost.

Drugi je strogo unutarnjoknjiževni - posljednjih dvadesetak godina, hrvatsko pjesništvo u Vojvodini postalo je ne samo prepoznatljivo samostalno već je uspjelo izgraditi vlastiti, koliko-toliko, estetski normativni okvir te utvrditi glavne umjetničke tendencije, što je onda i nama poslužio kao meritum za narav i vrstu ovdje odabranih pjesama.

Osim posljednje navedenoga, dodatni je kriterij za uvrštenje pjesama u ovaj izbor bi i taj da je autor imao u navedenom vremenskom razdoblju samostalno objavljenu knjigu pjesama na hrvatskom jeziku te da živi i radi u Vojvodini, što ne znači da je ovdje zastupljen svaki autor s objavljenom zbirkom pjesama. Naravno, kao i svaki drugi, ni ovaj nije mogao ne biti subjektivno obilježen".

U izboru je zastupljeno 20 hrvatskih pjesnika iz Vojvodine sa 73 pjesme, a pjesnici su sa svojim pjesmama poredani kronologijskim redoslijedom - od najstarijega do najmlađeg: Fides Vidaković, Lazar Merković, Tomislav Ketig, Matija Molzer, Josip Temunović, Marko Vukov, Petko Vojnić Purčar, Jasna Melvinger, Branko Jegić, Vojislav Sekelj, Milovan Miković, Ilija Žarković, Lazar Francišković, Marko Kljajić, Josip Dumendžić, Mirko Kopunović, Ante Vukov, Zvonko Sarić, Blaženka Rudić i Tomislav Žigmanov.

Objava temata u ovom prestižnom hrvatskom časopisu rezultat je planskih aktivnosti Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata u dijelu prezentacije umjetničkog i, uopće, kulturnog stvaralaštva Hrvata u Vojvodini te njegove veće integracije u kulturni prostor Hrvatske. Konkretno rečeno, suradnja je dogovorena tijekom gostovanja Zavoda u Varaždinu i radnoga susreta s domaćinom, predsjednikom varaždinskog ogranka Matice hrvatske i glavnim urednikom Kola Ernestom Fišerom.

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića - praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima