Izložba likovnih radova Marije Turkalj-Matić u Monoštoru

Objavljeno: 07.04.2014. Pregleda: 43

Izlozba Turkalj2014Izložba radova Marije Turkalj-Matić organizirana je u Monoštoru 9. ožujka 2014. godine. Ova slikarica, podrijetlom iz Monoštora, posljednji put je izlagala u svom rodnom selu prije točno deset godina, tako da je ova prilika bila više nego svečana.

Prije samog otvaranja priređen je program u trajanju od jednog sata, kao prava uvertira za Marijina ulja na platnu. Program su osmislile Vesna Turkalj-Benić i Marija Turkalj u suradnji s koordinatorom za kulturu za Monoštor. Vesna je govorila o autorici, dok su Marija Mrgić, Miljana Andrašev i Antonija Marijanović recitirale stihove Desanke Maksimović. Marija Turkalj ilustrirala je običaj zaruka u Monoštoru, dok je pjevačka skupina „Druge“, koju čine prijateljice (druge) Marije Matić, pjesmom oplemenila program nostalgičnim tonovima. Priređen je i duhoviti skeč „Žene na sokaku“, koji je izmamio mnoštvo osmijeha publike, kao i same autorice. Kao dio etno programa Ružica Marijanović predstavila je posebno priznanje koje je dobila sudjelujući na smotri tradicionalnog „sprimanja“, gdje je nosila zimsku nošnju kakvu nose Šokice u Monoštoru. Vladimir Kamčević, nastavnik u mirovini i dugogodišnji kulturni pregalac, ovom prilikom pročitao je pjesmu iz zbirke „Monoštorska lirska traganja“, a koja govori upravo o riječima te veličini riječi koje se pretoče u djela.

Izložbu je otvorio predsjednik „Likovne grupe 76“ Milorad Rađenović – Đene, a zatvorena je bećarcima Ivana Pašića. Marija slika motive iz svog zavičaja – kanale, rukavce, ulice i kuće prekrivene trskom, mrtvu prirodu te dijelove šokačke tradicije. Na njenim radovima prevladava bogat kolorit koji svojom radošću sjeća na djetinjstvo i toplinu. Članica je „Likovne grupe 76“, do sada je izlagala na desetak samostalnih i preko šezdeset kolektivnih izložbi, osvojivši brojne nagrade i priznanja, a sudionica je i brojnih likovnih kolonija.

Tekst i fotografija: Z. M.

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Smotra dječjih pjevača i zborova
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – I. dan - Osijek
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – II. dan - Pečuh
  • Avaške godine u Zagrebu
  • Svečana akademija UBH Dužijanca
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima