Izložba Ana Petrović - Na rubu

Objavljeno: 02.11.2022. Pregleda: 56

U ponedjeljak, 7. studenoga, u 19 časova, u Galeriji SULUV, bit će otvorena izložba Ane Petrović, u okviru programa Partnerske suradnje i realizacije SULUV sa Hrvatskim društvom likovnih umjetnosti Osijek. Izložba će biti otvorena do 18. studenoga 2022.

„U svojim radovima Ana Petrović kombinra fotografiju, video, zvuk, ready made objekte, te se igra sa samim postavom, odnosno donosi nam objekte koji se nalaze na fotografijama u stvarnom obliku unutar postava, ili ih na različite načine mijenja, te se tako igra sa okom promatrača, i na neki način rasteže, odnosno donosi nove dimenzije medija u kojima stvara. Zajednička vizija koja je prisutna u svakom radu je drugačiji način prezentacije stvarnosti, kako bi se istakla prezentacija vizualnog, koje je višemedijski manipulirano, nagnuto, zaobljeno, koje izlazi iz standarnih okvira, u razgraničenju stvarnosti i reprezentacije, realnosti i vizualne transmisije iste. Često umjetnost kombinira realnost i reprezentaciju realnosti, nalazi se negdje između onoga što je moguće tehnički vizualizirati i onoga što je moguće samo zamisliti; problem definiranja granica i sposobnosti doživljaja razlike između imanencije i virtualnosti danas je ključno pitanje i filozofije slike i tehnologija vizualizacije. Što je rez između dvaju neusporedivih realiteta tanji, teže je razlikovati stvarnost i svijet simulakruma. Tradicionalne tehnike reprezentacije, od slikarstva, fotografije i filma taj su rez činile najprije drastičnim, a onda sve manje i manje zamjetljivim. Rubovi ekrana, površina zida, kombiniranje zaslona i readymade predmeta podsjećaju na temeljne zakonitosti svake reprezentacije: naime, da je ona uvijek drugačija od same stvarnosti, i to je ono čime se umjetnica bavi i na što nam skreće pozornost u svojim radovima. Da gledamo pažljivije, pomnije, detaljnije, da je i vizualno šire nego nam se na prvi pogled čini.”

Nataša Kadin

Biografija:

Ana Petrović u svom radu istražuje vizualnu elastičnost širokog spektra vizualnih medija. Rođena je 1985. godine u Bjelovaru. Diplomirala je 2011. na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Na istoj instituciji je asistentkinja na kolegijima Multimedija i intermedija i Fotografija. Prezentirala je svoj rad na brojnim grupnim i samostalnim izložbama, nagrađena od strane stručnog žirija izložbe Rovinjska kolonija 2016., te je o širokom spektru svog djelovanja održala predavanja u Njemačkoj, Austriji, Mađarskoj i Hrvatskoj. Sudjelovala je na likovnim kolonijama u Mađarskoj, Makedoniji, Srbiji i Hrvatskoj. Učestvovala je u rezident programu u Grazu, Austrija pri Kulturvermittlung Steiermark. Radovi su joj objavljeni u brojnim katalozima, knjigama i novinskim člancima koje prate i tekstovi kustosa i teoretičara umjetnosti, poput Branka Franceschija, Borisa Greinera, Branke Benčić i Blaženke Perice. Suosnivačica je Umjetničke organizacije POPUP, koja od 2012. (do 2019.) godine organizira izložbe u alternativnim izlagačkim prostorima. Živi i radi u Osijeku.

Sakralni objekti Bačka

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dvadeseta obljetnica Radio Marije u Srbiji
  • Općinska smotra recitatora Pjesniče naroda mog
  • Znanstveni kolokvij ZKVH-a o ulozi kulturnog nasljeđa bačkih Hrvata Šokaca u ostvarivanju funkcija rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima