Izložba Marijana Crtalića u subotičkoj galeriji „Dr. Vinko Perčić“

Objavljeno: 07.05.2019. Pregleda: 27

Marijan CrtalicNjih su dvojica, a mi smo sami naziv je izložbe hrvatskog multimedijalnog umjetnika Marijana Crtalića u Galeriji Dr. Vinko Perčić u Subotici. Izloženi video radovi prikazuju njegov projekt Nevidljivi Sisak koji se bavi kulturnom revitalizacijom, odnosno zaštitom dijela kulturne baštine toga grada. Svojim umjetničkim radom, autor se, kako kaže, bori za nekakve ideale.
„Nalikujem na nekakvog heroja i tu je zapravo srž značenja podnaslova izložbe – Predstava. Ja sebe prikazujem kao heroja bez obzira kakva sam osoba zapravo“, kaže on.

 

 

Foto: facebook profil Marijan Crtalić

Vrtnji Crtalićeve glave u jednom od radova kompatibilna je vrtnja skulptura koja se može vidjeti na drugim snimkama. Skulpture su nastale u likovnoj koloniji Željezare Sisak, od 1971. do 1990. godine. „U sklopu kolonije dolazili su i umjetnici kako bi radili skupa s radnicima i stvarali od materijala koji se mogu naći u željezari, čelikom. Danas je nemoguće niti zamisliti organizaciju nekakvih umjetničkih skupina u tvrtkama. Od svega toga ostalo je samo oko trideset primjeraka. Ne samo da su ostali radovi uništeni već je tako prošla i cijela industrija koja je zapošljavala 14 tisuća ljudi. Danas ih je ostalo svega stotinjak“, kaže autor.
Zahvaljujući njegovom aktivističkom djelovanju, te skulpture su postale dijelom kulturne baštine Hrvatske, odnosno Siska. No, ritam spašavanja skulptura je veoma spor i u međuvremenu je još nekoliko skulptura propalo i nestalo. U posljednjih deset godina obnovljena je samo jedna.

Izvor: Hrvatska riječ (S. J.)

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • 27. Izložba božićnjaka u Subotici
  • Humanitarni tamburaški koncert
  • Proslava praznika hrvatske zajednice – Dan izbora I. saziva HNV-a
  • Marko Žigmanović - Ostale su pisme Olivera Dragojevića
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima