Izložba povodom 150. obljetnice rođenja kipara Roberta Frangeša-Mihanovića

Objavljeno: 12.09.2022. Pregleda: 110

U povodu 150. obljetnice rođenja umjetnika Roberta Frangeša-Mihanovića (Srijemska Mitrovica, 2. listopada 1872. - Zagreb, 12. siječnja 1940.), Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata priređuje izložbu u ponedjeljak, 3. listopada 2022. godine s početkom u 18 sati u Muzeju Srema u Srijemskoj Mitrovici.

Fotografije djela ovog velikog hrvatskog kipara i medaljera, ustupio je Nacionalni muzej moderne umjetnosti iz Zagreba (snimio: Goran Vranić), a autorica koncepcije postava je Tatijana Gareljić, muzejska savjetnica, koja će i otvoriti izložbu. O značajnoj ulozi kipara kao prvog upravitelja i profesora Umjetničke akademije u Zagrebu, govorit će Ariana Novina, voditeljica Arhiva Akademije likovnih umjetnosti.

Nacionalni muzej moderne umjetnosti u Zagrebu skrbi o više od 80 djela Roberta Frangeša-Mihanovića nastalim u razdoblju od 1891. do 1939. godine, od studenskih ostvarenja do vrijednih dijela hrvatske moderne, zaključno s djelima koja su nastala pred sam kraj umjetnikova života u svojim zbirkama kiparstva, medalja i plaketa i grafike. Najbrojnija su njegova medaljerska djela, te sadrži 21 umjetnikovo skulptorsko djelo s portretnim poprsjima, pojedinačno izvedenim skulpturama i figuralnim kompozicijama. U Zbirci grafike čuvaju se dvije Frangešove akvarelirane skice.

Naslovna fotografija: Statua kralja Tomislava u Zagrebu, djelo kipara Roberta Frangeša-Mihanovića 

Izvor: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:King_Tomislav_Statue_in_Zagreb.JPG

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • 10. likovna kolonija u Šidu
  • XIII. Tavankutski festival voća
  • HosanaFest 2023
  • VI. Međunarodni festival tradicijskog pjevanja
  • Dani hrvatske knjige i riječi - dani Balinta Vujkova 25. 10. – 28. 10. 2023.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima