Izložba u povodu 70. obljetnice smrti Franje Radočaja u Starčevu

Objavljeno: 29.01.2019. Pregleda: 30

izlozba slika franje radocajaUdruga banatskih Hrvata sa sjedištem u Zrenjaninu radi na očuvanju baštine Hrvata u tom dijelu Vojvodine. U tom kontekstu Udruga je prošloga tjedna u Starčevu priredila izložbu slika Franje Radočaja (1902. – 1948.) kojom se obilježava 70 godina od smrti ovog kvalitetnog, ali prerano preminulog akademskog slikara. Izložba otvorena u starčevačkoj galeriji Boem.

Slikar i profesor Franjo Radočaj je rođen 1902. upravo u Starčevu. Pohađao je Umjetničku školu u Beogradu i Kraljevsku umjetničku akademiju u Zagrebu. Između dva rata živio je i radio skromno i oskudno u Pančevu, Vršcu i Beogradu. Osim spomenutih gradova izlagao je svoja djela u Osijeku i Novom Sadu. U njegovu radu prepoznaju se utjecaji Joze Kljakovića i Ljube Babića. Nakon Drugog svjetskog rata bio je profesor Škole primijenjene umjetnosti u Beogradu. Svoju posljednju izložbu imao je u Sarajevu 1947. godine. Preminuo je u Beogradu 2. ožujka 1948. godine. Bio je autor brojnih portreta, grafika, ulja na platnu. Starčevačka je umjetnička skupina sedamdesetih godina prošloga stoljeća ponijela njegovo ime. Radočajev slikarski opus čuva se velikim dijelom u vršačkom i pančevačkome Muzeju, ali i u brojnim privatnim zbirkama. Djela iz muzeja Na otvorenju izložbe nazočnima se najprije obratio Darko Ješić, ravnatelj starčevačkog Doma kulture 29. novembar, u okviru koje djeluje galerija Boem i tom prigodom uručio zahvalnice zaslužnim kulturnim djelatnicima u povodu praznika koji je tog dana obilježila ustanova na čijem je čelu. Nakon njega govorili su Dalibor Mergel, ispred Udruge banatskih Hrvata te Čedomir Kesić, urednik umjetničkog programa Galerije. Organizatori su se zahvalili svima koji su sudjelovali u realizaciji ove izložbe, prije svih povjesničaru umjetnosti Narodnoga muzeja u Pančevu Dimitriju Jovanovu, koji je odabrao i ustupio slike za postavku, Gradskom muzeju u Vršcu, kao i Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske koji je pružio financijsku potporu ovom projektu. Otvorenju su nazočili i opunomoćeni ministar Veleposlanstva Hrvatske u Beogradu Ivan Sabolić, konzul Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Mihael Tomšić, predstavnici Udruge banatskih Hrvata te lokalnih vlasti. Događaj je uveličan nastupom Tamburaškoga orkestra Neolit koji predvodi Željko Radočaj.

Izvor: Hrvatska riječ (D. M.)

Sakralni objekti Bačka

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dvadeseta obljetnica Radio Marije u Srbiji
  • Općinska smotra recitatora Pjesniče naroda mog
  • Znanstveni kolokvij ZKVH-a o ulozi kulturnog nasljeđa bačkih Hrvata Šokaca u ostvarivanju funkcija rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima