Izrađen inicijalni dokument Strategije obrazovanja na hrvatskom jeziku u Republici Srbiji 2022. – 2027.

Objavljeno: 11.07.2022. Pregleda: 36

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem u Republici Srbiji osigurao je sredstva za izradu Strategije obrazovanja na hrvatskom jeziku u Republici Srbiji 2022. – 2027. na natječaju proračunskog fonda za nacionalne manjine Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Republike Srbije za 2021. godinu.

S tim u svezi, tijekom prošle godine formirana je Radna skupina za izradu strategije u koju je bilo uključeno 15 stručnjaka različitih profila, a koji su devet mjeseci intenzivno radili na izradi ovog strateškog dokumenta.

Proces izrade strategije obuhvaćao je obuku članova Radne skupine za izrađivanje strateških dokumenata, analizu stanja i postojećih dokumenata, provedbu opsežnog istraživanja u kojem je sudjelovalo 298 ispitanika, više održanih sastanaka i konsultacija, kreiranje inicijalnog dokumenta i poboljšanje istog kroz testiranje na fokus skupinama te izradu prve inačice finalne verzije strategije.

„Hrvatska nacionalna manjina u Republici Srbiji jedna je od rijetkih koja već nekoliko godina unatrag posjeduje strateški dokument u području obrazovanja kojim se zacrtavaju pravci djelovanja. Ponosni smo na tu činjenicu te ćemo nastaviti i dalje strateški osmišljavati i koordinirati velik broj aktivnosti u odgoju i obrazovanju na hrvatskom jeziku kako bi naša vizija i misija ostali u službi očuvanja identiteta naše zajednice i na korist našim učenicima. Drago nam je da je ovaj projekt došao u pravi čas upravo na isteku prethodne strategije što je omogućilo hrvatskoj zajednici zadržavanje kontinuiteta u izradi strategija u području obrazovanja.“, izjavila je koordinatorica projekta Margareta Uršal, članica Izvršnog odbora HNV-a zadužena za obrazovanje.

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • Prelo mladeži u Subotici
  • Šokačka večer u Vajskoj
  • Marinbal u Lemešu
  • Prelo na salašu u Đurđinu
  • XIV. Gupčev bal
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima