Izvedeni koncerti „Glasovi orgulja u ravnici“ u Vršcu i Zrenjaninu

Objavljeno: 26.06.2013. Pregleda: 58

Koncert Vrsac2013-1U vršačkoj katedrali sv. Gerharda od Sagreda, 21. lipnja 2013. godine, prvi puta u jednom banatskom mjestu izveden je jedinstveni koncert pod nazivom „Glasovi orgulja u ravnici“, s djelima hrvatskih vojvođanskih skladatelja. Mladi subotički orguljaš Saša Grunčić predstavio je slušateljima nepoznata djela hrvatskih autora Albe Vidakovića, Stanislava Prepreka i Josipa Andrića.

Na orguljama radionice Wegenstein iz Temišvara izvedena su djela: Albe Vidaković: Preludij i fuga u C-duru, Albe Vidaković: Fantazija i fuga u f-molu, Stanislav Preprek – Suita za orgulje: Preludium quasi fantasia, Canzona, Choral, Pastorale i Toccata, Josip Andrić: Uvertira za operu »Dužijanca« (arr. za orgulje).

Koncert Vrsac2013-2Nakon serije orguljskih koncerata, započete 2010. godine, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, u suradnji s Kulturnim centrom Vršac i udrugom „Prijatelji vršačkih orgulja“, nastavio je s organiziranjem koncerata, a za početak je izabrana crkva u Vršcu, najveća katolička crkva u Srbiji koja ove godine obilježava 150. obljetnicu izgradnje i 100. obljetnicu od izgradnje njenih orgulja. Na ovim se orguljama redovito održavaju koncerti, te je ovo bila prigoda za predstavljanje odabranih skladbi iz opusa hrvatskih skladatelja iz Vojvodine, čiji su izbor sačinili pok. prof. Đuro Rajković i prof. orgulja Saša Grunčić, izvođač programa.

Popularizacija orguljske glazbe
„Koncerti koje je u vojvođanskim crkvama organizirao Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata doprinos je popularizaciji orguljske glazbe na ovim prostorima, za koju bi se dakako moglo reći kako je povučena, tiha. Rijetki su koncerti ove vrste iako postoje udruge i profesionalci koji se bave orguljskom glazbom. Tomu su prepreka i instrumenti koji nisu u dobrom stanju – na nekima je teško svirati, mnogi su nesvirljivi, tako da se izvođači moraju dovijati da izvedu koncertne skladbe na njima“, kazao je Saša Grunčić koji je pobrao pljesak poslije koncerata u Vršcu i Zrenjaninu.

Koncert Zrenjanin2013-1Sutradan, 22. lipnja 2013. godine, u katedralnoj crkvi svetog Ivana Nepomuka u Zrenjaninu Saša Grunčić je izveo orguljski koncert istovjetnog programa koji je izveden u Vršcu.

Nastavak serije orguljskih koncerata imat će i svoj logički finalni proizvod, bit će to snimanje nosača zvuka u beogradskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije, kojim će se trajno zabilježiti jedinstveni orguljski program. A onda slijede koncerti i predstavljanje nosača zvuka i otkrivanje nepoznatog glazbenog orguljskog blaga.

Koncert Zrenjanin2013-2

Tekst: Katarina Čeliković

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića - praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima