Javni sat polaznika Radionice kreativnoga pisanja

Objavljeno: 29.05.2009. Pregleda: 8

Javni sat Radionice kreativnog pisanjaNakon deset susreta, polaznici Radionice kreativnog pisanja i voditeljica, profesorica hrvatskog jezika i književnosti Đurđica Stuhlreiter, predstavili su na javnom satu 27. svibnja svoje literarne uratke u Hrvatskoj čitaonici.

Uvodne riječi voditeljice prof. Stuhlreiter uvele su prisutne u svijet fikcije, u svijet proze čije su temeljne značajke upoznali polaznici radionice kreativnog pisanja. U svakoj je osobi vlastiti svijet i takav pristup proznom stvaralačkom procesu, a plodovi takva rada bili su vidljivi od novinarskog izvješća i poetskog pokušaja do vrlo zrelih proznih tekstova. Iako je ova radionica imala za cilj pristup proznoj književnoj formi, neki su se polaznici oprobali u formama njima bližima. Prije svakog čitanja voditeljica je opisala rad i osobu koja stoji iza sasvim vlastita stila. Radovi su odisali posebnošću i dirnuli sve prisutne svojom emotivnošću, stilskim značajkama kao i načinom čitanja.

Svoje uratke pročitali su: Dario Dujak, Ana Ivković, Vedrana Cvijin, Nevena Balažević, Donna Diana Prćić, Ivana Rudić, Slađana Gabrić, Vanja Petrak i Nikola Bašić.

Radost zbog rada s ovim mladim ljudima izrazila je prof. Đurđica Stuhlreiter naglasivši kako su oni za nju pravo otkriće, što je i bio cilj: otkriti spisateljske talente. Među ovim su polaznicima vrlo daroviti budući spisatelji čije ćemo uratke već sada objaviti u tiskovinama - rekla je voditeljica.

Javni sat Radionice kreativnog pisanjaNakon pročitanih proznih uradaka, polaznicima radionice i voditeljici čestitala je na uspješno završenom tečaju Katarina Čeliković, menadžerica kulturnih aktivnosti u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata koji je pokrenuo ovu radionicu. Za uspomenu na ove sate radionice svakom polazniku ravnatelj Zavoda Tomislav Žigmanov uručio je knjigu kratke priče, a voditeljici su darovane knjige u nakladi Hrvatske čitaonice.

Svoje dojmove i nadu da će se nešto slično nastaviti u novoj školskoj godini iznijela je Stanislava Stantić Prćić, članica Izvršnog odbora Hrvatskoga nacionalnog vijeća. Dražen Prćić je izrazio zadovoljstvo što su mladi pisci u svojim proznim tekstovima dali sebe i svoje emocije, čime su bili posebni i uvjerljivi.

Javni sat Radionice kreativnog pisanjaKoliko je uspješna bila ova radionica svakako svjedoče sami polaznici koji sada drukčije gledaju tuđe prozne tekstove, ali i sami znaju na svoj vlastiti način pristupiti nekoj temi. Slušajući jedni druge, polaznici radionice obogatili su svoja iskustva, a to je cilj književnosti: smisao pisanja dobiva se tek kod uspješno prenesene poruke čitatelju.

Radovi polaznika radionice u vrlo skoro vrijeme će se pojaviti u listovima za mlade, kao i na našoj stranici. /K. Č./

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • 18. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – I. dan - Osijek
  • 18. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – II. dan - Monoštor
  • Prijenos mise na HRT 1 iz Male Bosne
  • 7. Matoševi dani u Tovarniku
  • 7. Matoševi dani u Beogradu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima