Katarini Čeliković uručena nagrada Utjecajne hrvatske žene za 2023.

Objavljeno: 10.03.2023. Pregleda: 180

U organizaciji Croatian Women’s Network™ / Mreže hrvatskih žena pod vodstvom osnivačice gospođe Caroline Spivak priređeno je svečano uručenje nagrade Utjecajne hrvatske žene za 2023. godinu, na Međunarodni dan žena, 8. ožujka 2023. godine u Zagrebu. Među dobitnicama je i Katarina Čeliković, v. d. ravnateljice Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, u kategoriji Umjetnost i Kultura. U obrazloženju se, među ostalim, navodi: „Vaš je doprinos hrvatskoj zajednici vrijedan i upravo Vas je to istaknulo među više od 135 nominiranih i nagnalo članove žirija da Vam dodijele nagradu. Zaslužili ste ovu nagradu i priznanje i neka Vas to uvijek podsjeća na Vašu predanost radu i neka Vam bude vjetar u leđa u budućnosti. Pridružujete se uspješnoj skupini od 140 dobitnica nagrada u cijelom svijetu“.

Ova nagrada i nagrada Buduće liderice prepoznaju vodstvo, inovativnost i utjecaj žena hrvatskog podrijetla, a dodeljuje se nominiranima iz Hrvatske te iz brojnih hrvatskih zajednica diljem svijeta. Nagrada Utjecajne hrvatske žene dodjeljuje se od 2016. godine, a Katarina Čeliković je prva Hrvatica iz Srbije koja je dobila ovu nagradu.

„Nagrade su uvijek poticajne. Imati u rukama Ž kao žena upisano je i u mom srcu jer volim upravo to što sam žena, volim posao koji radim, a volim ga i dijeliti s mlađima, prenositi svoju ljubav prema hrvatskoj kulturi, hrvatskoj riječi. Iznimno sam zahvalna za nominaciju i nagradu, napose inspirativnoj Caroline Spivak koja je kao utemeljiteljica Mreže hrvatskih žena pokazala kako žene mogu mijenjati svijet oko sebe. Već smo počele razmjenjivati ideje i povezivati se u budućim aktivnostima. Voljela bih i druge Hrvatice iz Srbije vidjeti u ovom društvu jer dobitnice ove nagrade zrače entuzijazmom i prava su inspiracija.“ – izjavila je Katarina Čeliković.

Nagrade se dodjeljuju u kategorijama: Vodstvo i inovacije, Umjetnost i kultura, Poduzetništvo, Znanost, Sport i Humanitarni rad. Pobjednice su odabrane iz više od 135 nominacija iz 17 zemalja. Klasa laureatkinja 2023. dolazi iz Argentine, Austrije, Čilea, Hrvatske, Češke, Njemačke, Mađarske, Perua, Srbije i Sjedinjenih Američkih Država. Time se ukupan broj dobitnica popeo na 140 odabranih između više od 400 nominacija. Žiri je izabrao 23 dobitnice za nagradu Utjecajne hrvatske žene 2023. godine i nagradu Buduće liderice.

Svečana dodjela nagrada

Svečana dodjela prestižne nagrade Utjecajne hrvatske žene Mreže hrvatskih žena održana je u hotelu Westin. Ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić tom je prigodom rekao. „Ponosni smo i čestitamo dobitnicama koje su inspiracija, a svojim uspjesima pridonose i promociji Hrvatske u svijetu. Hrvatska matica iseljenika od samih početka podupire ovaj projekt s ciljem jačeg i boljeg povezivanja domovinske i iseljene Hrvatske.“

Osim lijepog kulturno-umjetničkog programa, predstavljene su sve dosadašnje dobitnice ove nagrade. U najsvečanijem dijelu večeri, uručenju nagrada ovogodišnjim dobitnicama, sudjelovali su i diplomatski predstavnici Austrije i Mađarske te ravnatelj HMI-ja.

Primivši nagradu, dobitnice su dobile i snažnu podršku publike i potom fotografiranje s nagradom čiji je oblik inspiriran glagoljičkim simbolom slova ž: – ž kao početno slovo riječi žena. Glagoljica, kao staro hrvatsko pismo, imala je važnu ulogu u hrvatskoj povijesti i pismenosti. Ova prekrasna nagrada izrađena je u Kanadi, od aluminija i kamena. „Na prvi pogled podsjeća na zamotani dar, a možda i ta činjenica govori da su sve žene dar društva te da svijet uvijek mora cijeniti njihov neizmjeran trud i doprinos“, kažu organizatori.

Zajednička fotografija govori i nešto više od fotografije. Ovdje su žene stvorile zajedništvo i podršku koja je i glavni moto nagrade, kako je to Caroline Spivak i naglasila: „Vi ste pravi uzori i žene inspiracije! Budite podrška jedna drugoj, surađujte i pridonosite promocije Hrvatske u svijetu!“

Konferencija na temu napretka žena

Ovaj je događaj imao vrlo bogat program, od upoznavanja dobitnica do cjelodnevnog programa 3. ožujka tijekom kojega je priređena Konferencija Napredak žena, napredak ekonomije. Ostvari potencijal! Njena snaga. Svečano otvorenje uveličali su ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske dr. sc. Gordan Grlić Radman, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika Ivan Tepeš, tajnica ravnateljstva Dušobrižništva za Hrvate Marija Žebec, izaslanica predsjednika Republike Hrvatske Martina Ciglević, urednik Programa za Hrvate izvan RH HRT-a Ivo Kujundžić i mnogi dr. Ova manifestacija slavi žensku snagu, potencijal i kreativnost. Dr. sc. Gordan Grlić Radman poimence je čestitao svim dobitnicama nagrade Utjecajne hrvatske žene, a program konferencije uključio je neke od dobitnica kako bi podijelile svoje poduzetničke priče i bolje se povezale što je, kako je Caroline Spivak naglasila, jedan od ciljeva ovog programa. Glavna govornica bila je mr. sc. Jadranka Luketa-Marković, apiterapeutica s dirljivim prikazom uloge pčelarenja u pomoći zajednici, poglavito osobama s invaliditetom. Panel o izazovima i uspjesima u poduzetništvu vodila je Antonija Trupinić, vojnica zrakoplovstva s laureatkinjama Sarom Dayson, osnivačicom Expat in CRO, dr. Cathy Gorn, direktorica National History Day i Drina Petrina, direktorica CRO Wear.

Na konferenciji Mreže hrvatskih žena održana je i panel rasprava o očuvanju hrvatskog identiteta. Moderatorica Tatjana Rau, urednica međunarodnog radijskog kanala Glas Hrvatske razgovarala je s gošćama dobitnicama nagrada: Katarinom Čeliković iz Srbije, Francescom Sammartino iz Italije, Marrianom Balatinac iz Mađarske te Julijom Kaleb iz Hrvatske. One su kroz razgovor ponudile odgovor na izazove s kojima se susreću u svojem djelovanju usmjerenom na čuvanje jezika i kulture u manjinskim hrvatskim zajednicama.

Dijana Katica održala je prezentaciju rada Hrvatske udruge za turizam i razvoj koja, među ostalim, okuplja žene ruralnog prostora, a masterclass o komunikacijskim modelima održao je Ante Mihaljević. O emocionalnoj inteligenciji govorila je Lidija Kovarik i najavila promociju knjige Živimo život svojih snova nakon konferencije u Hrvatskoj matici iseljenika, supokrovitelju konferencije. Konferencija završila je prezentacijom jednog humanitarnog projekta i snage žena u mijenjanju javnih politika za opće dobro na primjeru inicijative Pravo svakog djeteta na školski obrok – Ivana Dobrotić, Olja Družića Ljubotina i Marijana Kletečki Radović. Dalija Alić, najmlađa dobitnica nagrade, vježbenica pri Stalnoj Misiji RH pri UN prikazala je s čime se susreću žene na vodećim pozicijama u digitalnom dobu. Konferenciju je uz zahvalu svima zatvorila Caroline Spivak, osnivačica Mreže hrvatskih žena te pozvala žene da pomažu jedne drugima u napredovanju i ostvarenju ciljeva.

U nastavku je predstavljena knjiga Živimo život svojih snova, dobitnice nagrade Lidije Kovarik u organizaciji Hrvatske matice iseljenika i Mreže hrvatskih žena.

ZKVH

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića - praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima