Književna večer uoči proslave „Dužijance 2017“

Objavljeno: 01.08.2017. Pregleda: 7

Katolicko drustvo Ivan Antunovic logo noviKatoličko Društvo „Ivan Antunović“ priređuje književnu večer uoči Dužijance 2017. koja će biti posvećena životu i djelu kulturnog djelatnika, književnika i glazbenika dr. Josipa Andrića. Književna večer će biti održana u četvrtak, 10. kolovoza, s početkom u 19 sati, u prostorijama HKC „Bunjevačko kolo“, na adresi Preradovićeva 4 u Subotici.

 

 

 

 

 

 

Josip Andrić (Bukin, 14. III. 1894. – Zagreb, 7. XII. 1967.) bio je pripovjedač, publicist, glazbenik i jezikoslovac. Školovao se u Bukinu, Moroviću, a u Slavonskoj Požegi  maturirao je u gimnaziji i privatno učio Jandric portret mglazbu. Studij prava pohađao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu, gdje je i doktorirao. Studij trgovine i glazbenu izobrazbu nastavio je u Pragu, a skolastičku filozofiju i slavistiku izučavao je u Innsbrucku.

Od 1921. do 1946. glavni je urednik katoličke nakladničke kuće Hrvatsko književno društvo sv. Jeronima u Zagrebu. Bio je pokretač i urednik nekoliko glasila, zbornika i kalendara katoličke provenijencije. Autor je pjesama, pripovjedaka i romana tematski vezanih uz folklornu građu Hrvata u Bačkoj i Srijemu. Napisao je nekoliko proznih djela, putopisa i životopisa, a pisao je i o gospodarskim temama.

Cijeloga se života bavio glazbom na melografskom, kritičarskom, glazbeno-publicističkom i skladateljskom području. Skladao je za tamburaški orkestar te za različite komorne i orkestralne sastave. Najpoznatija njegova skladba je opera Dužijanca, prema vlastitu libretu.

Sudjelovao je u podizanju oltara bl. Nikoli Taveliću u Jeruzalemu, a sudjelovao je i na Svjetskoj izložbi katoličkoga tiska u Vatikanu 1936.

Bio je član mnogobrojnih kulturnih društava i ustanova te suosnivač i predsjednik Društva bačkih Hrvata u Zagrebu. Papa Pavao VI. odlikovao ga je 1964. godine za književni i organizacijski rad.

Bunjevačka kuhinja

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • 18. Međunarodni okrugli stol na temu Advent u tradicijskoj kulturi Šokaca i Bunjevaca
  • Likovna kolonija Colorit
  • Etno-radionica pravljenja tarane
  • Dužijanca malenih
  • Priskakanje vatre u Đurđinu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima