Knjižnica u Perlezu dobila ime po dr. sc. Pavici Mrazović (rođ. Karlavaris)

Objavljeno: 21.11.2022. Pregleda: 69

U petak, 4. studenoga 2022. godine u Perlezu je svečano je otvorena knjižnica koja nosi ime po uglednoj filologinji, dr. sc. Pavici Mrazović rođ. Karlavaris (1923. – 2003.). Ideju da se rodni kraj baš ovako oduži svojoj velikanki realiziralo je Društvo Baštinar koje se bavi očuvanjem i njegovanjem zavičajne kulture i naslijeđa. Cilj koji su ostvarili pokretači inicijative jest opredmećivanje sjećanja na čuvenu znanstvenicu kako bi ono kroz naziv knjižnice trajno ostalo u mjestu.
„Svako dijete i svaki građanin Perleza kada bude kročio u ovu našu Knjižnicu pitat će se i podsjetiti tko je bila Pavica Mrazović i čime je ona zaslužila da ova čitateljska oaza, ali i središte znanja bude posvećeno baš njoj. Želja nam je bila da na ovaj način kulturu sjećanja podignemo na višu razinu i ostavimo neizbrisivi spomen na lik i djelo naše priznate znanstvenice“, istaknuo je osnivač i predsjednik Udruge Baštinar Zoran Stojačić.

Uzor mnogima

Na svečanoj akademiji priređenoj u povodu otvorenja Knjižnice, o ovoj eminentnoj jugoslavenskoj i svjetskoj germanistici, dobitnici brojnih prestižnih priznanja Njemačke i Mađarske, među ostalima su govorile i novosadske književne kritičarke dr. Dragana V. Todoreskov i prof. dr. Natalija Ludoški. „Predstavljajući večeras biografsko-bibliografske zapise o dr. Pavici Mrazović nastojala sam ukazati na njezinu svestranost, na nju kao znanstvenicu, ali i pedagoginju. Bila je uzor mnogima i doista osoba koja je plijenila svojom pojavom, velikom radnom energijom i entuzijazmom. Pokrenula je brojne vrijedne pothvate na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Novom Sadu na kom je bila dugogodišnja profesorica“, kaže Ludoški.

Uspomene i sjećanja

Lijepe uspomene na Pavičin zavičaj proživljene tijekom odrastanja u darovitoj obitelji Karlavaris, koja je u Banat doselila iz Kastva kraj Rijeke, sačuvali su i njezini potomci i rođaci. „U Perlezu sam uspio naći ljude koji se sjećaju Karlavarisa, njihove suvremenike koji su ih isključivo po dobrom zapamtili. Sve priče koje sam znatiželjno slušao od svoga djeda, oca i tete Pavice, govore upravo o idiličnom životu u ovom kraju koji će uvijek imati posebno mjesto i u mom srcu“, ponosno je naglasio nećak Pavice Mrazović i poznati dizajner fotografije iz Novog Sada Ivan Karlavaris.

Osim brojnih uglednih uzvanika i gostiju, svečanosti u Perlezu nazočio je i zamjenik pokrajinske tajnice za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama i predsjednik Udruge banatskih Hrvata Goran Kaurić. „Ovo je hvale vrijedna gesta Perležana, naizgled simbolična, ali zapravo od iznimne važnosti za mjesto i njegove žitelje. Podsjetit ću da se i Udruga banatskih Hrvata kroz publikacije, članke, predavanja i tribine trudi da znameniti pripadnici naše zajednice ne padnu u zaborav, pa smo se tako u više navrata spominjali i Karlavarisa, obitelji koja je dala neizmjerni doprinos razvoju kulture, umjetnosti i znanosti na našim prostorima“, zaključio je Kaurić.

Izvor: Hrvatska riječ (D.Mergel)

Foto: arhivzrenjanin.rs
Znamenite osobe

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • XXIV. Lemeška Dužijanca
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
  • Koncert tamburaškog odjela HKPD Matija Gubec
  • 90. Dužionica u Somboru
  • Dužijanca u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima