Kolonija slamarki i „Dužijanca“ u Tavankutu

Objavljeno: 29.08.2018. Pregleda: 21

Duzijanca u TavankutuDužijanca u Tavankutu ove je godine bila u znaku jubileja. Naime, prva tavankutska dužijanca organizirana je 1928. godine, pa je tako ove godine obilježeno 90 godina od njenog prvog održavanja. Tavankut je bio prvo selo koje je organiziralo obilježavanje dužijance nakon što je isto započeto u Subotici.

Programom zatvaranja XXXIII. saziva Prve kolonije naive u tehnici slame u Tavankutu i tzv. Risarskom večeri 21. srpnja započeo je program ovogodišnje tavankutske Dužijance. Ravnateljica Muzeja čipke iz Kiskunhalasa Éva Szécsényi Redei prigodnim je riječima zatvorila ovogodišnju koloniju, na kojoj je sudjelovalo dvadeset četiri slamarke. Novonastali radovi moći će se vidjeti uoči gradske Dužijance 10. kolovoza u predvorju Gradske kuće.
Prošlogodišnji bandaš i bandašica Martina Stantić i Dragan Žarić su ovogodišnjem predvoditeljskom paru Dužijance Katarini Harangozo i Darku Vidakoviću te Petri Mačković i Marku Balaževiću, malom bandašu i bandašici, predali krunu koju je izradila Jozefina Skenderović. Tema ovogodišnje krune je Devedeset godina od prve tavankutske Dužijance.
U nedjelju, 22. srpnja, održana je misa zahvalnica u župnoj crkvi Presvetog Srca Isusova u Tavankutu. Djeca i mladi u narodnim nošnjama okupili su se u crkvi da zajedno zahvale Bogu za novi kruh. Misno slavlje predvodio je đurđinski župnik Dražen Dulić, u koncelebraciji vlč. Andrije Anišića i mjesnog župnika Franje Ivankovića. Nakon svete mise za uzvanike i goste priređen je ručak na Etnosalašu Balažević, dok je u večernjim satima Bandašicino kolo održano u dvorištu župe.

Izvor: Hrvatska riječ (I. D.)

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • HosanaFest 2023
  • VI. Međunarodni festival tradicijskog pjevanja
  • Dani hrvatske knjige i riječi - dani Balinta Vujkova 25. 10. – 28. 10. 2023.
  • Koncert ansambla Hajo povodom 35 godina postojanja
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima