Koncert bunjevačkih i kajkavskih korizmenih pjesama

Objavljeno: 04.04.2017. Pregleda: 62

kriz nam stoji vu polju 2Koncert hrvatskih crkvenih i pučkih bunjevačkih i kajkavskih korizmenih pjesama pod nazivom Križ nam stoji vu polju održan je u subotu, 25. ožujka, u franjevačkoj crkvi Sv. Mihaela Arkanđela u Subotici. U programu su nastupili zbor Sveta Cecilija subotičke franjevačke crkve te KUD Pojatno – Pojatno (Zaprešić) i KUD Kupljenovo – Kupljenovo (Zaprešić) iz Hrvatske.

Vraćen ponos

O dolasku u Suboticu predsjednik i osnivač udruge Pasionska baština iz Zagreba Jozo Čikeš rekao je da im je osnovna ideja bila pokazati da postoji jedno jedinstvo, kako nacionalno tako i kulturalno, u svim prostorima u kojima su živjeli ili žive Hrvati. Čikeš je objasnio da Pasionska baština okuplja hrvatske intelektualce koji poštuju sadržaj koji je nastao iz Kristove muke i uskrsnuća, a koji je, kako je rekao „u temeljima europske kulture i civilizacije, u temeljima onoga što nazivamo zapadnom kulturom“. Smisao djelovanja i poruku Pasionske baštine Čikeš je sublimirao riječima: „Muka i uskrsnuće Kristovo kao nepresušni izvor kulture i kulturnih događanja.“

„Mislim da smo time rekli svima tko smo i što smo. Mi ne mislimo govoriti ovdje samo kao vjernici. Mi govorimo kao ljudi kulturnjaci koji žele reći da nema hrvatske kulture, nema zapadnoeuropske kulture ako iz nje izbacimo ove sadržaje koje je proizvela muka i uskrsnuće Kristovo. Nismo mi ništa novo izmislili. Samo smo na određeni način osvijestili mnogima ovo što je bilo namjerno stavljano po strani, namjerno proglašavano nazadnim, retrogradnim, nečim što se može zaboraviti. Smatram da smo kroz ovih 25 godina djelovanja u hrvatskom puku i kulturalnoj svijesti probudili ne samo interes, nego i vratili ponos hrvatskoj kulturi na ono na čemu je ona odrasla, na čemu je ona živjela stoljećima!“ kazao je Čikeš.

Još nedoživljeno

Katarina Čeliković iz Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata objasnila je da je međunarodna suradnja između Hrvata u Vojvodini i Pasionske baštine Zagreb počela u području znanosti 2012. godine kada je u Zagrebu i Somboru organiziran IX. međunarodni znanstvenikriz nam stoji vu polju simpozij udruge ‘Pasionska baština’ iz Zagreba u koji su se, kao suorganizatori, uključili UG Urbani Šokci iz Sombora i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.

„Naslov simpozija Muka kao nepresušno nadahnuće kulture: Pasionska baština Hrvata u Podunavlju potvrđuje široki spektar tema iz života Hrvata u Vojvodini, a plod suradnje je i istoimeni zbornik radova“, rekla je Čeliković. Za koncert je Čeliković rekla da sigurno nikoga nije ostavio ravnodušnim te da se po reakciji publike koje je, kako je naglasila, trebalo biti više, vidjelo da postoji potreba održavanja ovakvih koncerata. ≫Bački Hrvati imaju vrlo jako štovanje Kristove muke koje se, osim u svetim misama, prakticira u pobožnosti Križnoga puta kako u crkvama tako i na mjesnim kalvarijama, uz križeve krajputaše, a sve natopljeno dirljivim pučkim napjevima kao i liturgijskim pjesmama. Bilo bi lijepo da potaknuti ovim koncertom nagodinu organiziramo korizmeni koncert koji bi okupio naše zborove i pjevačke skupine s ciljem još dubljeg štovanja Isusove muke“, rekla je Čeliković.

Voditeljica zbora Sveta Ceclija sestra Mirjam Pandžić rekla je da ih je obradovao poziv da kao zbor domaćin iz Franjevačke crkve, skupa s dva zbora iz Zaprešića, naprave korizmeni koncert jer ga do sada još nisu imali. „Ovo je bilo nešto novo za nas i nešto još nedoživljeno. Bilo je prekrasno slušati o muci i smrti Isusovoj koja vodi do našeg najvećeg blagdana. Šteta što nije bilo više publike“, zaključila je sestra Pandžić.

Gosti iz Zaprešića pjevali su i u nedjelju, 26. ožujka, na svetoj misi u crkvi Srca Isusova u Tavankutu. Organizatori ovog koncerta su ZKVH iz Subotice, Udruga Pasionska baština iz Zagreba i Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo Matija Gubec iz Tavankuta.

Izvor: Hrvatska riječ (J. Dulić Bako)

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića - praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima