Konferencija „Kulturni profil spomen-doma bana Jospa Jelačića u Petrovaradinu“

Objavljeno: 13.05.2019. Pregleda: 20

konferencija spomen dom jelacicHrvatsko kulturno-prosvjetno društvo Jelačić iz Petrovaradina i Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji organiziraju 17.svibnja na Petrovaradinskoj tvrđavi konferenciju Kulturni profil spomen-doma bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu. Cilj konferencije je razmjena iskustava i informacija o tome na koji su način ustrojeni i kako funkcioniraju već razvijeni centri kulture i povijesno-spomeničke baštine slične namjene onoj koja je planirana za Spomen-dom bana Jelačića u njegovoj rodnoj kući u Petrovaradinu. U programu konferencije sudjelovat će predstavnici centara kulture i povijesno-spomeničke baštine iz Srbije i Hrvatske te stručnjaci iz oblasti povijesno-spomeničke baštine i turizma. Konferencija počinje u 10 sati.

Na prvom prezentacijskom ciklusu unutar programa ove konferencije bit će prikazani primjeri kulturnih centara i spomen-domova u Republici Hrvatskoj, nakon čega slijedi definiranje misije kulturnih centara u Novome Sadu, te elaboriranje značaja kulturnoga naslijeđa kao resursa za suvremeni razvoj. Nakon navedenih diskusija bit će predstavljena vizija Petrovaradina kao jedinstvenog branda destinacijske baštine. Konferencija se održava uz potporu Središnjega državnoga ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Veći dio rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu otkupljen je od dotadašnjih vlasnika sredstvima koje je ustupila Vlada Republike Srbije Hrvatskom nacionalnom vijeću u prvoj polovici 2018. godine, dok slijedi proces njezina renoviranja i uređivanja spomen-doma bana Jelačića u otkupljenom dijelu kuće.

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • Božićno-folklorni koncert HKPD-a Matija Gubec
  • 27. Izložba božićnjaka u Subotici
  • Humanitarni tamburaški koncert
  • Proslava praznika hrvatske zajednice – Dan izbora I. saziva HNV-a
  • Marko Žigmanović - Ostale su pisme Olivera Dragojevića
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima