„Kulturna baština Bunjevaca bez granica“ u Aljmašu

Objavljeno: 11.07.2019. Pregleda: 52

bunjevci bez granicaIdeja za jačim povezivanjem bunjevačkih Hrvata u Srbiji i Mađarskoj, odnosno nekada čuvenoga Bajskog trokuta (Subotica-Sombor-Baja), pretvorena je prije četiri godine u zajedničku manifestaciju Kulturna baština Bunjevaca bez granica. Manifestacija je prije svega kulturna i okuplja udruge (KUD-ove) koje se bave tradicijskom kulturom. Premijerno je održana u Tavankutu, a nakon Gare i Subotice, ove je godine na red došao Aljmaš (Bács-almás) u Mađarskoj, gdje su se u subotu, 1. lipnja 2019., u organizaciji tamošnje Hrvatske samouprave, ponovno susreli bunjevački KUD-ovi.

Festival je započeo svojevrsnom himnom bunjevačkih Hrvata – Kolo igra, nakon čega je manifestaciju otvorio ravnatelj Kulturnog centra Hrvata u Baji Mladen Filaković, naglasivši potrebu i svrhu organiziranja ovakvog festivala, „jer je zajedništvo potrebno njegovati kako bi se budućim naraštajima ostavilo u naslijeđe sve što je stoljećima građeno“.
Na ovogodišnjem festivalu nastupili su HKC Bunjevačko kolo iz Subotice, HKPD Matija Gubec iz Tavankuta, Bunjevačka zlatna grana iz Baje, KUD Rokoko iz Čikerije, KUD Kolo iz Tompe,  Tamburaški sastav iz Gornjeg Svetog Ivana i domaćini KUD Zora iz Aljmaša. Plesalo se i pjevalo, a sve u znaku očuvanja tradicijske kulture bunjevačkih Hrvata, unatoč brojnim izazovima poput asimilacijskih procesa posebno prisutnih u Mađarskoj. 
Manifestaciji su, među ostalim, nazočili i dopredsjednica Hrvatske državne samouprave Angela Šokac Marković, predsjednik Saveza Hrvata u Mađarskoj Joso Ostrogonac, predsjednik Hrvatske samouprave Bačko-kiškunske županije Joso Šibalin i predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća iz Subotice Lazar Cvijin. 
Sljedeći, peti festival Kulturna baština Bunjevaca bez granica, bit će održan u Srbiji.

Izvor: Hrvatska riječ (I. D.)

Književne manifestacije

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima