Lei Vidaković priznanje „Dr. Ferenc Bodrogvári“

Objavljeno: 08.05.2012. Pregleda: 65

Vijećnici Skupštine grada Subotice na sjednici održanoj 26. travnja 2012. usvojili su Odluku da se priznanje „Dr. Ferenc Bodrogvári" dodijeli mladoj likovnoj umjetnici Lei Vidaković s Palića, koju je predložio Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata. Ova umjetnica je u 2011. godini imala više zapaženih projekata, od kojih se izdvajaju Mini festival animiranog filma pod nazivom After The Magic Has Gone (hr. „Nakon što čarolija prestane") u Subotici i njezino sudjelovanje u izložbi mladih umjetnika „Paralelni procesi". Ističemo da je do sada osvojila čak 5 nagrada u nekoliko europskih država. Osim nje, priznanje je dobila i kiparica Maja Rakočević Cvijanov, koju je predložila Moderna galerija „Likovni susret". Diplomu i plaketu priznanja ovim će istaknutim subotičkim umjetnicama dodijeliti predsjednik Skupštine grada, na svečanosti koja će biti upriličena 22. lipnja, na dan rođenja dr. Ferenca Bodrogvárija.

Kratka biografija i obrazloženje

Lea Vidaković, mlada i svestrana umjetnica iz Subotice za nepunih 10 godina svog stvaralačkog rada postigla je izuzetne uspjehe na više područja vizualnih umjetnosti: grafike i novih medija, slikarstva, performansa, instalacija i ambijentalnih postava, animiranog filma i stop motion animacije lutaka. Samostalni nastupi Lee Vidaković, kao i zastupljenost u brojnim autorskim i međunarodno selektiranim projektima i skupnim izložbama u zemlji i svijetu, potvrđuju značaj i vrijednosti njenog suvremenog, originalnog i angažiranog izraza na ovim područjima umjetničkog djelovanja u kojima proširuje teme i na suptilan način otvara problematiku suvremenog društva i otuđenosti suvremenog čovjeka.

Od konca devedesetih godina XX. stoljeća članica je Likovne sekcije Hrvatskog kulturnog centra „Bunjevačko kolo", gdje je za upis na akademiju priprema likovni pedagog Stipan Šabić. Akademiju likovnih umjetnosti upisala je u Zagrebu 2002., grafički smjer, klasa Robert Šimrak. Stekla je dvije diplome, jednu na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (2011.), na odsjeku za grafiku i drugu na odsjeku za animirani film na Sveučilištu u Voldi u Norveškoj (2010.). Semestri provedeni na Fakultetu likovnih umjetnosti u Brnu u Češkoj, Međunarodnoj ljetnoj akademiji u Salzburgu u Austriji, Glamoran sveučilištu u Cardiffu u Engleskoj i Kraljevskoj akademiji umjetnosti u Gentu u Belgiji dali su joj jedinstveno obrazovanje i iskustvo u različitim područjima umjetničkog stvaralaštva.

Izlagala je i nastupala u mnogim renomiranim galerijama u Hrvatskoj, Norveškoj, Engleskoj, Grčkoj, Poljskoj, Njemačkoj, Češkoj, Belgiji, Austriji, Kanadi... Njen najbolji film prikazan je samo tijekom 2010. i 2011. godine na festivalima u Austriji, Mađarskoj, Norveškoj, Hrvatskoj, Njemačkoj, Srbiji, Francuskoj, Engleskoj, Španjolskoj, Japanu, Poljskoj, Grčkoj, Trinidad i Tobagu, Indiji i Argentini.

Studij u zemljama Europe, nastupi na svjetskim festivalima nisu je udaljili od rodnog grada. Od prve godine studija do danas u Subotici je predstavila sve svoje najznačajnije projekte (2003., 2005., 2007., 2008., 2009., 2010., 2011.) o čemu svjedoči njena iscrpna i bogata biografija (vidjeti u prilogu uz ovaj prijedlog).

Ostvarenja u 2011. godini

Prošle, 2011. godine, Moderna galerija Likovni susret Subotica priredila je od 27. lipnja do 20. srpnja Mini festival animiranog filma pod nazivom After The Magic Has Gone (hr. „Nakon što čarolija prestane") na kojem su promovirani filmovi iz kategorije umjetničke animacije autorâ koji su diplomirali na Volda sveučilištu u Norveškoj: Lee Vidaković iz Subotice, Helge Fjeldsa i Stein-Christiana Fagerbakkena iz Norveške, Thomasa Johnsona iz Velike Britanije, Anne Mantzaris iz Švedske i Ivane Bošnjak iz Hrvatske. Nakon otvaranja festivala autori su govorili i na neposredan način demonstrirali tajne složenog procesa puppet animacije. Istodobno su u prostoru Galerije bile izložene rukom modelirane i oslikane scenografije, lutke i rekviziti prikazanih filmova, te dnevnici rada autora. Na ovom festivalu subotička publika mogla je vidjeti višestruko nagrađivani film Lee Vidaković Crossed Sild (hr. „Prekrižene haringe"), izložbu njenih lutaka i scenografija i poslušati njeno izlaganje o animaciji i procesu rada na filmu.

Subotica je zahvaljujući Lei Vidaković prvi puta mogla vidjeti filmove ovakve vrste koji se realiziraju na posve novi način koji se tek nedavno počeo primjenjivati u svijetu.

Lea Vidaković jedna je od četvero suvremenih hrvatskih umjetnika iz Vojvodine koja je bila uključena u izložbu pod nazivom „Paralelni procesi" koja je, nakon premijere u Subotici 2009., u 2010. godini bila predstavljena u Osijeku, a u protekloj godini u Varaždinu, Zagrebu, Šibeniku i Požegi u Hrvatskoj. U 2011. godini, Lea Vidaković osvojila je čak 5 nagrada: dvije u Poljskoj, zatim u Kanadi, Beogradu i Zagrebu za filmove i projekte iz područja umjetničke instalacije, animiranog filma, takozvane stop motion animacije i za najbolju kameru i najbolji zvuk na filmu: pobjednica u oblasti umjetničke instalacije, na Art festivalu Š.U.N.D (ŠtaUmetnostNudiDruštvu), Art Centar, Beograd; nagrada za najbolji film Crossed Sild u području stop animacije, Studentski festival animacije, Toronto, Kanada; posebna nagrada za film Crossed Sild na 14. International film festival - Zoom Zblizenia, Poljska; brončani pegaz za film Crossed Sild, Festival animacije Animator, Poznan, Poljska; nominacija za najbolju kameru i najbolji zvuk za Crossed Sild, na Danima Hrvatskog Filma, Zagreb.

Godisnjak 2022

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima