Milas s predstavnicima Hrvata u Srbiji

Objavljeno: 06.12.2016. Pregleda: 35

milas s predstavincima hrvataDržavni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas primio je u ponedjeljak, 21. studenog, u posjet predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, ujedno i zastupnika u Skupštini Srbije Tomislava Žigmanova, glavnu urednicu tjednika Hrvatska riječ Jasminku Dulić i predsjednika Povjerenstva Hrvatskog nacionalnog vijeća za povredu manjinskih prava Darka Baštovanovića.

Žigmanov je istaknuo nedostatnu komunikaciju službenih predstavnika hrvatske zajednice i hrvatskih institucija u Vojvodini, odnosno Srbiji, s predstavnicima vlasti, kako na saveznoj razini, tako i na pokrajinskoj i lokalnima. Posljedica navedenog je nemogućnost pronalaženja rješenja i samo rješavanje problema s kojima se hrvatska zajednica susreće u svome životu i radu. Stoga bi Hrvatska trebala Srbiji uputiti snažnu poruku kako su Hrvati koji tamo žive za nju od posebne važnosti, te im biti snažna potpora u sustavnom ostvarivanju njihovih manjinskih prava u skladu s međunarodnim pravom te tražiti ispunjenje standarda i uvažavanje uzajamnosti, kako bi se osigurao opstanak i zaštitila prava hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. Državni tajnik Milas pružio je punu potporu zahtjevima hrvatskih predstavnika, te kazao kako će Središnji državni ured zajedno s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova Hrvatske i ostalim hrvatskim institucijama relevantnim za očuvanje i unaprjeđenje prava hrvatske manjine u Vojvodini i Srbiji nastaviti sustavno poticati rješavanje otvorenih pitanja sa Srbijom s ciljem poboljšanja pravnog statusa hrvatske zajednice.

Sastanku su uz državnog tajnika Milasa prisustvovali Milan Bošnjak, savjetnik s posebnim položajem za hrvatsku nacionalnu manjinu i Dubravka Severinski, viša stručna savjetnica.

 

Izvor: Hrvatska riječ

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića - praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima