Milorad Đurić sastao se s ravnateljima svih vojvođanskih zavoda za kulturu

Objavljeno: 09.07.2009. Pregleda: 46

Ravnatelji zavoda kod DjuricaPokrajinski tajnik za kulturu, Milorad Đurić, sastao se 4. veljače 2009. godine u Izvršnom vijeću AP Vojvodine, s ravnateljima zavoda za kulturu Mađara, Slovaka, Rumunja, Rusina i Hrvata Vojvodine s kojima je razgovarao o programu rada i financijskom planu zavoda za kulturu nacionalnih zajednica Vojvodine za 2009. godinu, posebno u uvjetima dok traje privremeno financiranje, kao i o njihovim dosadašnjim aktivnostima i budućoj suradnji sa Zavodom za kulturu Vojvodine.

Zavodi za kulturu nacionalnih zajednica Vojvodine osnovani su 2008. godine odlukom Skupštine Vojvodine, a, kako su istaknuli ravnatelji svih zavoda, do sada su aktivnosti bile usmjerene na infrastrukturno opremanje i izradu planova za projekte unapređenja i afirmiranja kulture pripadnika nacionalnih manjina u AP Vojvodini.

„Činjenica da je Vojvodina osnovala zavode za kulturu nacionalnih manjina, koji, u takvoj formi ne egzistiraju ni u jednoj državi u okruženju, svjedoči o tome da imamo dovoljno samopouzdanja graditi pluralizam i otvoreno društvo, ali taj pluralizam ne treba imati ishodište u getoizaciji tih kultura. S jedne strane, naš je cilj očuvanje nacionalnog identiteta i kulture pripadnika različitih nacija koje žive u Vojvodini, a s druge strane omogućavanje da bogato kulturno nasljeđe bude dostupno svim građanima u Vojvodini", rekao je tom prigodom Milorad Đurić i dodao da je potrebno da zavodi izrade kompatibilnu bazu podataka o svom kulturnom nasljeđu i aktualnim programima.

Također, naglasio je tajnikr za kulturu, važna je i promidžbena aktivnost zavoda u našoj zemlji, ali i u okruženju, jer upoznavanje s kulturama doprinosi izgradnji interkulturalnosti Vojvodine kao vojvođanskog brenda.

Ravnatelji zavoda kod Djurica Na sastanku su govorili ravnatelj Zavoda za kulturu Vojvodine Tibor Vajda, ravnateljica Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka, Milina Sklabinska, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Rumunja Kosta Rošu, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Rusina Miroslav Keveždi i ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Mađara Jenő Hajnal.

Svi oni su se složili da je potrebna međusobna suradnja ovih institucija i predložili izradu zajedničkog informacijskog sustava, koji bi osigurao dobru komunikaciju između svih zavoda, a samim tim i suradnju na projektima i zajedničke aktivnosti, kao i bolju suradnju sa Zavodom za kulturu Vojvodine. Na sastanku je, također, dogovoreno da zavodi za kulturu nacionalnih zajednica zajedno nastupe na 13. međunarodnom salonu knjiga, koji će tijekom ožujka 2009. godine biti održan u Novom Sadu.

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
  • Izložba Vrijeme nade – slamarska umjetnost NKB Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima