Monografija o šokačkim Hrvatima i topoteka predstavljeni i u Baču

Objavljeno: 13.07.2020. Pregleda: 45

Bac predstavljanje monografije i topoteke1Nakon Monoštora, Sonte i Berega, monografija Tradicijska baština, identitet i migracije bačkih Hrvata Šokaca predstavljena je i u Baču, u utorak, u tamošnjem Franjevačkom samostanu. Predstavljanje je organizirao Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata koji je sunakladnik ove monografije uz Filozofski fakultet i FF-press iz Zagreba. Ovo kapitalno djelo na oko 700 stranica plod je istraživanja koje su u radoblju od 2014. do 2018. provodili studenti etnologije i kulturne antropologije Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a pod mentorstvom prof. dr. sc. Milane Černelić.

Zahvala kazivačima

Na predstavljanju je ocijenjeno kako bi mnoge od obrađenih tema u knjizi, bez ovih istraživanja, bile nezapisane i zaboravljene. Ova i ranija slična monografija o bunjevačkim Hrvatima naišle su na dobar prijam, ali i na nagrade u kulturnom prostoru hrvatske zajednice u Srbiji. Projektu monografije o Šokcima odazvalo se petnaestak kazivača iz Bača, a obrađene su različite teme poput tradicijskih obrta i vještina, prehrane i narodne medicine, značajke šokačkih kuća nabijača, odijevanja i narodne nošnje, običaja... Uz zahvalu na suradnji, svim kazivačima ovom je prilikom (izravno ili posredno) uručen besplatan primjerak knjige. 
„Knjige ne bi bilo bez kazivača iz lokalnih sredina koji poznaju, vole i skrbe za očuvanje kulturne baštine. Pravi završetak istraživanja je kada knjiga dođe do čitatelja, pa tako i do kazivača koji su sudjelovali u tome“, kaže Katarina Čeliković iz ZKVH-a. 
Jedna od bačkih kazivačica Marija Vuković kaže kako joj je drago što je imala priliku sudjelovati i pomoći ovaj projekt.
„Ponos je držati ovu knjigu u rukama, da je ono što polako nestaje sada zabilježeno, da recimo moja mlada nećaka koja je večeras sudjelovala u programu kao recitatorica, pokazuje interes i ljubav prema naših običajima i tradicijskom ruhu. U Baču je jako malo starih koji poznaju ovu tematiku, mlađi odlaze. Pokretanjem lokalne udruge ta baština naših predaka je malo oživljena, a ja se posebno zanimam za staro ruho; ponosna sam što sam i ove godine sudjelovala u procesiji za blagdan sv. Antuna“, kaže ona. 

Virtualni muzej

Također, predstavljen je i projekt topoteke Baština Hrvata u Srbiji, virtualnog muzeja arhivske građe, u prvom redu fotografija vezanih za ovu zajednicu. U tom smislu, najavljen je i novi susret sa zainteresiranim mještanima koji posjeduju i žele kroz ovaj projekt s javnošću podijeliti tu vrstu građe iz svojih osobnih arhiva. 
„Topoteka je način da se prezentira, ali i trajno sačuva lokalna baština koja se čuva u osobnim arhivama. Projekt je naišao na dobar odziv, tako da za sada imamo oko 470 postavljenih fotografija iz različitih mjesta i još stotinjak u fazi obrade. Sve skenirane i objavljene fotografije dio su europske arhivske mreže, dostupne međunarodnoj javnosti. Na ovaj način, fotografije i druga građa sigurno su sačuvani za naredne generacije“, kazao je Josip Bako iz ZKVH-a.
Domaćini predstavljanja knjige i topoteke bili su UG Tragovi Šokaca na čelu s predsjednicom Stankom Čoban i gvardijan Franjevačkog samostana fra Josip Špehar. I udruga i fra Špehar aktivno pridonose očuvanju kulturne baštine Hrvata u Baču.   
„Monografija nam znači jako puno. Bilo je „pet do dvanaest“ da se neki sadržaji zapišu, jer je kod nas u Baču sve manje starih, a neki od kazivača su se teže opredijelili za razgovor sa studentima dok nisu vidjeli da to nije neki bauk. I topoteka je vrijedan projekt, drago nam je što ćemo i u tome sudjelovati i što će sva ta građa biti na jednom mjestu sačuvana«, kaže Stanka Čoban.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima