Na Salonu knjiga predstavljene knjige tiskane u „Godini hrvatskih velikana u Vojvodini 2012.“

Objavljeno: 05.03.2013. Pregleda: 49

Salon knjigaNS2013-1Knjige u nakladi Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Novinsko-izdavačke ustanove „Hrvatska riječ“ tiskane tijekom 2012. godine, u „Godini hrvatskih velikana u Vojvodini“, predstavljene su 28. veljače 2013. godine, na 19. međunarodnom Salonu knjiga u Novom Sadu, na središnjoj bini pokraj Štanda izdavačke djelatnosti na jezicima nacionalnih manjina iz Autonomne Pokrajine Vojvodine Pokrajinskog tajništva za kulturu i javno informiranje.

Predstavljanje četiriju knjiga organizirali su nakladnici, a riječ je o knjigama Vječnosti doba Ante Evetovića Miroljuba, Duše zemlje Ante Jakšića, Šta u oca to u dice Balinta Vujkova i Prognanik iz svijeta svjetlosti : život i djelo Stanislava Prepreka čiji je urednik Ivan Balenović.

Salon knjigaNS2013-2Svečano predstavljanje knjiga otvorio je potpredsjednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski tajnik za kulturu i javno informiranje Slaviša Grujić izrazivši tom prigodom zadovoljstvo što na ovakvim događajima može govoriti o tome što znači Vojvodina. Istaknuo je lijepu suradnju koju Pokrajinsko tajništvo, na čijem je čelu, ostvaruje s hrvatskom nacionalnom zajednicom, napose u području kulture i njegovanja tradicije hrvatskog naroda na našim prostorima. Grujić je pohvale uputio i časopisu Hrvatska riječ, kao dobrim i kvalitetnim novinama, u kojima se uvijek mogu pronaći interesantni sadržaji.

„Razgovor o hrvatskoj literaturi je zapravo uvertira u ono što se zove Vojvodina, koju shvaćamo kao spektar različitosti, tolerancije, shvaćanja i prihvaćanja drugih. Smatram da mi u ovoj Pokrajini, gdje živi 27 nacija, ne možemo govoriti o različitosti toliko, koliko o našim sličnostima, pogotovu kada su u pitanju Srbi i Hrvati. Književna djela koja se danas promoviraju možemo svi čitati i sasvim ih dobro razumjeti. Na taj način, svi mi zajedno šaljemo jednu energiju i misao u Europu, kojoj s ponosom govorimo o našim precima, zastavama, grbovima i različitostima“, rekao je Slaviša Grujić.

Direktor Novinsko izdavačke kuće „Hrvatska riječ“, Ivan Karan pohvalio je suradnju između dviju profesionalnih institucija Hrvata u Vojvodini čiji su plod upravo knjige koje se predstavljaju na Salonu knjiga.

Salon knjigaNS2013-3Urednik knjige Prognanik iz svijeta svjetlosti: život i djelo Stanislava Prepreka Ivan Balenović predstavio je, iako u kratkim crtama, samozatajnog umjetnika koji je imao vrlo tragičan život, ali je usprkos mnogim nedaćama, poput slabog vida, a kasnije i slijepila, stvorio veliko djelo u književnosti, u glazbi pa i likovnoj umjetnosti. Ostavio je svoj trag kao pjesnik, skladatelj, orguljaš, knjižničar; bio je višestruko talentiran umjetnik o čemu svjedoči i knjiga o njegovu životu i radu.

Ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov predstavio je tri knjige koje su priredile mlade snage, Vladan Čutura, Marina Balažev i Bernadica Ivanković. Žigmanov je rekao kako je projekt Godine hrvatskih velikana okupio veliki broj ljudi iz različitih mjesta te povezao kulturnu scenu.

Salon knjigaNS2013-4Vrlo upečatljivo ulomke iz knjiga govorili su Bernadica Ivanković i Mato Groznica, podtajnik Pokrajinskog tajništva za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice.

Moderatorica predstavljanja bila je Katarina Čeliković, koordinatorica kulturnih aktivnosti ZKVH-a koja je istaknula kako se i ovim predstavljanjem gradi i njeguje kultura sjećanja na velikane koji su nas zadužili svojim djelom i životom.

Svečanoj promociji uz novosadsku publiku prisustvovali su opunomoćena ministrica u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu Valentina Šarčević, generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Dragan Đurić te pomoćnik pokrajinskog tajnika za kulturu i javno informiranje Attila Juhász.

Salon knjigaNS2013-5

 

Znamenite osobe

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dužijanca u Žedniku
  • XXIV. Lemeška Dužijanca
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
  • Koncert tamburaškog odjela HKPD Matija Gubec
  • 90. Dužionica u Somboru
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima