Nagrada Antun Gustav Matoš: Vinjete Bola Nevene Mlinko

Objavljeno: 30.10.2023. Pregleda: 207

Međunarodno povjerenstvo za trijenalnu nagradu za najbolju knjigu poezije Antun Gustav Matoš za razdoblje 2020.-2022., koje čine predsjednica Klara Dulić Ševčić, master prof. srpskog jezika i književnosti iz Subotice, te članovi: Mirko Ćurić, književnik iz Đakova i Mirjana Crnković Horvat, master edukacije filozofije i master edukacije hrvatskog jezika i književnosti iz Tavankuta, najboljom je proglasilo knjigu poezije Vinjete Bola pjesnikinje Nevene Mlinko.

Obrazloženje:

Povjerenstvo se vodilo kriterijima vrijednosti cjelovitog umjetničkog djela – sadržaja, stila, jezičnog i estetskog oblikovanja. Nakon sačinjavanja užeg izbora od sedam djela, Povjerenstvo je jednoglasno odlučilo nagraditi djelo u nakladi Matice hrvatske iz Subotice Vinjete bola Nevene Mlinko nagradom Antun Gustav Matoš.

Odluka Povjerenstva utemeljena je na cjelovitosti djela Nevene Mlinko koje svojim sadržajem i likovnim prinosom Ružice Miković Žigmanov čini najuspješniji ostvaraj u konkurenciji.

Pjesnički prvijenac Nevene Mlinko obiluje ekspresivnim jezikom koji dočarava vidne pjesničke slike, poigravajući se iznova osjetilima. Lirski subjekt ispituje granice tijela, vješto povezuje tijelo i duh služeći se simbolom i metaforom, što pjesničkoj zbirci daje dodatnu težinu. Zbirka obiluje i kontrastima jer se lirski subjekt prikazuje svojom nježnošću, no nerijetko britkim jezikom i oštrim stavom izražava da nježnost ima svoju kičmu.

Likovno rješenje Ružice Miković Žigmanov vjerno prati stihove, osobito kada je riječ o jednom od glavnih motiva – prirodi. Cijela pjesnička zbirka djeluje kao stapanje, poigravanje, ispitivanje prirode i njezinih temeljnih elemenata, podsjećajući tako čovjeka na njegove početke, njegovu bit. Pjesnička zbirka ujedno je privatna bilježnica o pojedinačnoj borbi, samoispitivanju, ali vrlo lako tjera čitatelja da se zapita je li rutina bit njegova života? Ima li san usputnu ili suštinsku ulogu u našem životu? Upravo se u takvim provociranjima ogledaju vinjete bola pojedinačnog čovjeka, ali i društva u kojem živi.

Povjerenstvo za nagradu Antun Gustav Matoš

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
  • Izložba Vrijeme nade – slamarska umjetnost NKB Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima