Nagrada Emerik Pavić za 2021.: Više, više od riječi autora Vojislava Sekelja

Objavljeno: 27.10.2022. Pregleda: 67

Povjerenstvo Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata za izbor najbolje knjige 2021. godine, u sastavu: Ljubica Vuković Dulić kao predsjednica te članovi Klara Dulić Ševčić i Davor Bašić Palković, za najbolju knjigu objavljenu tijekom 2021. godine proglasilo je djelo Više, više od riječi autora Vojislava Sekelja, u nakladi Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata (2021.).

Obrazloženje odluke

U konkurenciji od ukupno trideset i jedne (31) knjige, od čega iz područja književnosti šesnaest, publicistike pet, umjetnosti tri te znanosti šest, knjiga Više, više od riječi: sabrane pjesme autora Vojislava Sekelja, prema utvrđenim kriterijima prema kojima se pri ocjenjivanju povjerenstvo ravna, proglašava se za najbolju, objavljenu u 2021. godini. Tiskana je u povodu 75. obljetnice rođenja renomiranog pjesnika Vojislava Sekelja. Njezin je nakladnik Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata sa sjedištem u Subotici, a knjigu je priredio Mirko Kopunović, pjesnik iz Subotice te Sekeljov dugogodišnji prijatelj i kolega. Katarina Čeliković je izradila prikazanu bibliografiju, a potpisuje se i kao urednica knjige. Kao suradnici na lekturi i korekturi izdanja radili su Katarina Čeliković te Zlatko Romić.

Suvremena i osebujna lirskoga izričaja, Sekelj je i jedno od najvećih imena u poeziji vojvođanskih Hrvata. Dobitnik je više nagrada, među kojima i nagrade za životno djelo na području književnosti Balint Vujkov Dida. Kao takav zaslužio je da mu se stvaralaštvo sagleda, tj. iščita u formatu sabranoga djela. Ovdje je tako sabrano i po ciklusima razvrstano oko 400 njegovih pjesama iz sviju njegovih knjiga te periodike. U pitanju su knjige Djetinjstvo (1972.); Sad znadeš sve (1979.); Poljubac izdaje (1988.); Rič fali, pjesme na ikavici (1991.), (reizdana 1993. i 2003.); U izmučenim riječima, pjesme (2005.), (reizdana 2008.); MMV, Subotica (2005.); Životopis jedne sjene, pjesme (2013.). Zasebnu specifičnost i vrijednost njegovu opusu daje činjenica što je pisao i na bunjevačkoj ikavici, ali na suvremen visoko estetizirani način, dajući tako ovom govoru visoko umjetničku relevantnost. Nesumnjivo da su ova i slični knjiški pothvati ispravni način da se odužimo velikanima pisane riječi, poput Vojislava Sekelja.

Povjerenstvo je mišljenja kako se nagrađivanjem ove knjige nagrađuje i nakladnikova Biblioteka Prinosi za istraživanje književne baštine, u kojoj je knjiga Više, više od riječi izašla kao peta u nizu (prva u nizu bila je posvećena djelu Stanislava Prepreka, a osvojila je nagradu Emerik Pavić za 2012. godinu).

Ova knjiga ocijenjena je pozitivno i u smislu vizualno-likovnog rješenja, koje potpisuje mr. Darko Vuković. Odlikuje se odmjerenom likovnom opremom, simbolički oblikovanom naslovnicom te preglednim unutarnjim oblikovanjem teksta, čemu je prinos dao mr. sc. Ervin Čeliković.

Knjiga Više, više od riječi ocjenjuje se kao izdanje koje ispunjava sve uvjete koji su propisani za vrednovanje publikacija, a to su: vrijednost objavljenoga sadržaja, prinos određenome kulturnom području te vizualno-likovno rješenje.

Predsjednica povjerenstava Emerik Pavić

Ljubica Vuković Dulić

Književne manifestacije

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima