Nagrada za doprinos modnoj sceni za UBH Dužijanca i Mariju Šabić

Objavljeno: 21.09.2022. Pregleda: 37

Nagrada za doprinos modnoj sceni Anny Style Award 2022. Čuvari kulturnog naslijeđa dospjela je u ruke UBH Dužijanca i naše svjetski poznate modne kreatorice Marije Šabić. Nagrade su uručene 6. Rujna 2022. godine u Vrnjačkoj Banji, 11. puta, a povod je i 700. izdanje TV emisije Anny Style Awards 2022. Ova manifestacija okuplja najistaknutije predstavnike i najzvučnija imena s domaće i inozemne modne scene, ali i iz područja kulture, biznisa, turizma...

Bio je ovo svojevrsni iskorak za UBH Dužijanca, ali i samu bunjevačku narodnu nošnju, zapravo pokazatelj da je Dužijanca na pravom putu i da je zaslužila priznanje koje ovaj događaj i nosi: Čuvari kulturnog naslijeđa. Osim toga, ovo je priznanje i Gradu Subotici, ali i hrvatskoj zajednici u Srbiji. Dodjeli nagrada ispred UBH Dužijanca nazočili su dopredsjednica udruge Ljiljana Dulić i član OO Dužijance Miroslav Kujundžić, kao i mladi u nošnji: bandašica Katarina Piuković i bandaš Dominik Skenderović, te Barbara Piuković i Nemanja Sarić, koji su imali priliku prošetati i pokazati svečanu bunjevačku nošnju.

„Na poziv Ane Pantić-Račić, koja je za nas čula preko kreatorice Marije Šabić, odlučili smo prikazati samo mali segment naše Dužijance. Bandaš i bandašica su bili u svečanom ruvu (odijelu) uz sve potrebne simbole Dužijance, s krunom, žitnim vijencem, perlicama od slame i naravno odjeveni u nošnju, dok je drugi par bio u svili, odnosno cura u brokatu, a momak u čizmama, čakčirama, košulji i svilenom prsluku. Predstavili smo samo malo dio naše zahvale Bogu, ali i samu udrugu“, kaže Ljiljana Dulić, koja je u kratkom obraćanju naglasila kako je Dužijanca ove godine održana 112. put u Subotici.
„Drago nam je kada netko prepozna naš trud i rad koji je volonterski i to nagradi. Mladi u nošnji su kao na modnoj reviji prošetali i pokazali naše bogatstvo, što je bilo izuzetno dirljivo. Bilo je oduševljenje gledati publiku koja se divila našoj nošnji, eleganciji...,“ kaže Dulić.

No, zapravo sve je počelo od oduševljenja Marije Šabić, koja je detalje s Dužijance, koji su je osobno dojmili, podijelila na svom Facebook profilu i tako u svijet mode prenijela dio tradicije koja odiše elegancijom.
„Nešto novo, što me osobito zadivilo jeste ovogodišnje dinamično predstavljanje razvoja naše tradicije i dobivanje novih kvaliteta, a to je između ostaloga pojava cura u bilom i momaka – Čuvara Božjeg groba, kao i brojni drugi detalji koje smo mogli vidjeti posljednjih godina. Dužijancu smatram ogromnom modnom revijom na otvorenom i ona je kao takva jedinstvena u regiji, pa i u Europi. Budući da sam iskreno oduševljena Dužijancom i našom narodnom nošnjom, koja je sigurno najelegantnija i najotmenija, željela sam to promovirati i pokazati drugima, jer mi imamo fantastičnu kvalitetu u toj tradiciji koja se razvija i koja postaje suvremeni dio modnog izričaja Subotice. Jasno je da naši stari nisu na ovo područje došli u čizmama i lionskoj svili, ali upravo to govori o razvoju nošnje. Mi smo nešto što bi moglo biti i na francuskom dvoru pretvorili u našu svečanu narodu nošnju koja i danas traje i razvija se“, rekla je Marija Šabić i pojasnila kako misli da je Subotica kao grad i njen geografski položaj i ranijih godina, ali i danas doprinio modi.

„Subotica, osim toga što je multikulturalni grad, je i interkulturalna. Dostigli smo jedan viši stupanj, a to je prožimanje kultura i preuzimanje najboljih stvari iz kultura drugih u svoju. Mi smo tako dobili kvalitetu koje nema u okruženju. Što se tiče estetskog izražaja to se jasno vidi. Iskorak da se Dužijanca vidi i širi smatram izuzetno važnim, da ono što imamo prikažemo i drugima, tu otmjenost i odmjerenost. Moram istaknuti da sam ponosna i zahvalna za svoju nagradu, ali svi su bili oduševljeni nošnjom i pričom oko Dužijance i bila sam preponosna zbog toga. Čak mi je njihova nagrada draža, jer su je zaista zavrijedili“, rekla je Marija Šabić koja je dobila nagradu za doprinos i očuvanje kulturnog naslijeđa u svijetu mode.

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V.)

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima