Nenadićki salaši u topoteci „Baština Hrvata u Srbiji“

Objavljeno: 17.03.2020. Pregleda: 62

topoteka NenadićTopoteka Baština Hrvata u Srbiji obogaćena je s četrdesetak fotografija na kojima je zabilježen život na salašu na Nenadiću, a ustupila ih je Katarina Firanj, autorica knjige Garavi salaši (ZKVH, Subotica, 2016.). Većina fotografija objavljena je u spomenutoj knjizi, a njihov sadržaj bilježi gotovo sve važnije događaje iz života Hrvata Bunjevaca koji su živjeli u salašarskom naselju Nenadić, u blizini Sombora.

Ukoliko se u polje za pretragu upiše Nenadić, može se vidjeti najstarija fotografija iz 1899. godine, na kojoj je obitelj Jurgoš na salašu, mogu se iščitati informacije o tadašnjem odijevanju i obući, a komentar uz fotografiju pojasnit će detaljnije upravo ovu temu. Na objavljenim fotografijama mogu se vidjeti trenuci koji svjedoče o načinu života na salašu kroz cijelu godinu. Tu su zanimljivi običaji, kao što su karbinje – svinjokolj na salašu, svatovi, obiteljsko prelo, Prva pričest, risari u polju i dužionica u Somboru, običaj polijevanja cura na Uskrsni vodeni ponedjeljak, pudari spremni za berbu grožđa i grožđe bal na salašu, obiteljsko proštenje, momci na konjima spremni za Brašančevo – tijelovsku procesiju, kriskindla – božićno drvce na bunjevačkom salašu.

Vidimo i djecu na plivari, Koćev salaš 1990-ih godina, obitelj Jurišić, raznošenje namirnica vojnicima na zaprežnim kolima uoči Drugoga svjetskog rata, divojke u bunjevačkoj nošnji 1929., križ krajputaš na Čatalinskom putu, fotografije učenika u osnovnoj školi u Nenadiću, vožnju saonicama na salašu, nabijanje nove kuće, sprovodnu povorku i pogreb djevojke, lubeničare u vožnji zaprežnih kola na pijacu. Nabrojane fotografije prikazuju život od tridesetih do devedesetih godina 20. stoljeća i vlasništvo su Katarine Firanj kojoj zahvaljujemo na ustupljenoj građi.

Sve fotografije mogu se vidjeti na virtualnoj platformi koju je Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata (ZKVH), u suradnji s ICARUS-om (Međunarodnim centrom za arhivska istraživanja), otvorio krajem 2019. godine, uz financijsku potporu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave R. Srbije i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan R. Hrvatske. Topoteka Baština Hrvata u Srbiji se nalazi na adresi https://hrvatisrbija.topoteka.net/.

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i dalje poziva zainteresirane vlasnike starih fotografija koje svjedoče o baštini Hrvata u Srbiji na suradnju kako bismo trajno sačuvali i prikazali svoje bogato nasljeđe.

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
  • Izložba Vrijeme nade – slamarska umjetnost NKB Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima