Nova knjiga - Izabrana djela Balinta Vujkova: Basne i pripovijetke

Objavljeno: 01.11.2022. Pregleda: 133

Hrvatska čitaonica Subotica i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice objavili su listopada 2022. godine šestu knjigu u ediciji Izabrana djela Balinta Vujkova. I iza ove knjige stoji tim koji je započeo ovu iznimno vrijednu ediciju. Izbor je uradio novinar Zlatko Romić iz Subotice, recenzentica je dr. sc. Sanja Vulić iz Zagreba, a urednica Katarina Čeliković, korektor je Mirko Kopunović, dizajn knjige potpisuje Darko Vuković, a tehničku pripremu mr. sc. Ervin Čeliković.

Na 540 stranica našlo je svoje mjesto 195 naslova pripovjedaka. Izbornik Romić u predgovoru pod naslovom Raskoš osebujnosti, čarolije i originalnosti o ovoj knjizi piše: „Knjiga koju držite u ruci, po osobnom mišljenju priređivača, vjerojatno je najraznovrsnija i najbogatija u odnosu na do sada pet objavljenih u ediciji Izabrana djela Balinta Vujkova. Njenoj šarolikosti, osim regionalne i dijalekatske razvedenosti, pridonijela su i dva nova momenta koji se odnose na žanr i govor. Dok su u prvih pet knjiga dominantni žanrovi bili bajke i pripovijetke, u šestoj se prvi puta pojavljuju i basne koje je Balint za života također zapisao od svojih pripovjedača i objavio ih. Također, kao novina u šestoj knjizi ove edicije pojavljuje se i desetak srpskih pripovjedaka iz Mađarske i Rumunjske koje dodatno obogaćuju ionako raskošan opus nenadmašnog sakupljača usmenog narodnog blaga. Osim toga, pozorniji će čitatelj lako zamijetiti i tematsku raznolikost koja nije na poseban način naznačena kao jedinstvena cjelina, prije svega zbog nerijetkog međusobnog prožimanja.“ Napominje kako su basne u ovoj knjizi „po mnogo čemu specifične u odnosu na one koje se djeci čitaju pred spavanje ili pak uče u školi“ budući da „Balintovi pripovjedači nikada nosu čuli za Ezopa, Jeana de La Fontainea, Ivana Andrejeviča Krilova, pa ni za Dositeja Obradovića“. No, njihovo je postojanje zoran dokaz o „kulturološkoj uključenosti“ u suvremenu civilizaciju naroda s ovih prostora.

Recenzentica Sanja Vulić u svom tekstu naslovljenom Opet ponešto o jeziku narodnih kazivača napominje kako se u šestoj knjizi nalaze „ne samo pripovijetke iz Bačke (s obiju strana državne granice, tj. iz Mađarske i Vojvodine), nego i pripovijetke iz Banata, istočnoga dijela Srijema, iz mađarskoga dijela Podravine, iz zapadne Mađarske i austrijskoga Gradišća i dr. Jezik tih narodnih pripovijedaka uvijek je iznova zanimljiv jer sadrži značajke mjesnih govora iz kojih su kazivači.“ Opisuje neke značajke mjesnih govora iz kojih su kazivači ukazujući na velike promjene koje su se dogodile od trenutka kada su pripovijetke slušane do njihove objave, napose u današnjem trenutku.

I šesta knjige iz edicije Izabrana djela Balinta Vujkova nudi čitatelju Rječnik manje poznatih riječi i izraza koji će mu pomoći u boljem razumijevanju sadržaja Basni i pripovjedaka.

Knjiga se može nabaviti klikom na opciju Naruči na sajtu ZKVH, ili u prostorijama Zavoda (Laze Mamužića 22, Subotica) te naručiti putem elektroničke pošte ili telefonom po cijeni od 1.000,00 dinara.

Znamenite osobe

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Koncert tamburaškog odjela HKPD Matija Gubec
  • 90. Dužionica u Somboru
  • Dužijanca u Tavankutu
  • Izložba S Božjom pomoći
  • Natjecanje u pucanju bičevima
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima