O šokačkim Hrvatima u Vojvodini u časopisu MET

Objavljeno: 14.04.2010. Pregleda: 50

U najnovijem broju časopisa Instituta za migracije i narodnosti iz Zagreba „Migracije i etničke teme" (4/2009) objavljen je i uradak ravnatelja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislava Žigmanova „Šokački Hrvati u Vojvodini na prijelazu tisućljeća - osnovne značajke društvenog položaja" (str. 387-408).

U radu se, prvo, u temeljnim naznakama kontekstualno situira šokački udio među vojvođanskim Hrvatima na prijelazu tisućljeća, i to prije svega u svojemu demografskome, prostorno-teritorijalnome i povijesnome segmentu. Zatim se u radu ocrtavaju pojedini društveni procesi kojima su, s jedne strane, šokački Hrvati u Vojvodini bili izloženi, a s druge strane oni koje su sami producirali.

Analiza društvenog položaja šokačkih Hrvata u Vojvodini usmjerena je na dva glavna problema. Jedan se odnosi na posljedice koje je po šokačke Hrvate u Vojvodini imao rat koji je Miloševićev režim vodio protiv Republike Hrvatske, te sudbinu koju su imali poduzeti koraci na stvaranju zasebne „šokačke nacije", što je također osmislio i generirao Miloševićev režim.

U drugu skupinu problema kojima se autor bavi ulaze suvremena povijest političkog organiziranja šokačkih Hrvata, zatim ona u području kulture i na koncu u području informiranja i obrazovanja. Uz prikaze ovih segmenata suvremene povijesti šokačkih Hrvata u vojvođanskom dijelu Podunavlja, stalno se pprovode usporedbe s istim ili sličnim procesima kod drugih subetničkih skupina vojvođanskih Hrvata, napose s Bunjevcima, te s drugim područjima na kojima Hrvati u Vojvodini žive.

Uradak je objavljen u statusu „preglednog rada", a u cijelosti je dostupan i na Internetu na sljedećoj adresi: http://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=74640.

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima