Obilježavanje 100. obljetnice rođenja prof. Bele Gabrića

Objavljeno: 03.03.2021. Pregleda: 26

BELA GABRIC portret mU povodu 100. obljetnice rođenja istaknutog hrvatskog kulturnog djelatnika Bele Gabrića (10. ožujka 1921. – 4. kolovoza 2001.), Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata u suradnji s Katoličkim društvom Ivan Antunović, župom sv. Roka u Subotici, Hrvatskom čitaonicom i Hrvatskim prosvjetnim društvom Bela Gabrić uz medijsko pokroviteljstvo NIU Hrvatska riječ započinje program posvećen ovom značajnom hrvatskom velikanu. Program počinje u srijedu 10 ožujka 2021. godine s početkom u 16.30 na Kerskom groblju polaganjem cvijeća, a nastavlja se u 17.30 u crkvi sv. Roka u Subotici svetom misom za prof. Belu Gabrića. Program je prilagođen pandemijskim mjerama, a bit će nastavljen i tijekom ove godine, a u okviru programa Godine novog preporoda.

Bela Gabrić je rođen 10. ožujka 1921. godine na verušićkom salašu (nedaleko od Subotice), u poljodjelskoj obitelji, Laze i Marije rođ. Tikvicki. Radio je kao nastavnik materinjeg hrvatskog jezika, povijesti i ruskog jezika, kao bibliograf u subotičkoj Gradskoj knjižnici, a posebnu je pažnju posvetio književnom i istraživačkom radu vezanom za Hrvate u Bačkoj. Bio je žrtva sudskog procesa zbog svog nacionalnog identiteta.

Za zasluge na području duhovne kulture papa Ivan Pavao II. dodijelio mu je priznanje Pro Ecclesia et Pontifice (1990.), a za doprinos kulturnom životu Grada Subotice Skupština općine Subotice imenovala ga je počasnim građaninom Grada Subotice (2000.).

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Izložba slika s umjetničke kolonije Stipan Šabić 2023.
  • Smotra dječjih pjevača i zborova
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – I. dan - Osijek
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – II. dan - Pečuh
  • Avaške godine u Zagrebu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima