Obilježavanje 300. obljetnice franjevačke rezidencije u Subotici

Objavljeno: 23.05.2017. Pregleda: 46

obljetnica franjevacke rezidencijeFranjevačka rezidencija sv. Mihovila u Subotici ove godine obilježava 300 godina od osnivanja. Tijekom proslave obljetnice bit će organizirano nekoliko događaja u vidu znanstvenih skupova, predavanja, umjetničkih večeri i liturgijskoga slavlja. Prema riječima gvardijana Franjevačkog samostana Zdenka Grubera obilježavanje ovoga događaja važno je za cijeli grad, jer su franjevci u XVIII. stoljeću bili promotori i središte obnove u graditeljstvu, umjetnosti, obrazovanju, administraciji i dušobrižništvu.

„Ovdje je bila prva crkva u gradu, prva župa, prva škola; ovdje je nastala subotička gimnazija i održana prva kazališna predstava u našem gradu. Stoga je prikladno i dobro obilježiti 300 godina rezidencije franjevaca u Subotici, da se bolje upoznamo sa svojom poviješću, ali i da zaista upoznamo prave vrijednosti i tečevine u našem gradu, da bolje shvatimo sadašnji trenutak u kojemu živimo i da s većim ponosom i s još više pameti gradimo našu budućnost. Doista imamo stvari na koje možemo biti ponosni, a koje su nedovoljno poznate javnosti“, smatra fra Gruber.

Izložba i digitalizacija

Prvi događaj obilježavanja obljetnice organiziran je 18. svibnja, u Gradskom muzeju. Predavanje na temu Restauracija subotičkih franjevačkih portreta održala je suradnica Gradskog muzeja dr. Zsuzsanna Korhecz Papp koja desetljećima radi na istraživanju, restauraciji i prezentiranju ove tematike. Dr. Korhecz Papp govorila je o putujućem slikaru Mathiasu Hanischu čija se 32 djela portreta franjevaca svetaca i blaženika nalaze u franjevačkom samostanu. Izložba će biti otvorena od 14. do 21. lipnja u Gradskom muzeju.

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata predstavit će 21. lipnja projekt Digitalizacija raritetne građe knjižnice Franjevačkog samostana i objavu digitalizirane građe na internetu. Ovom prigodom bit će predstavljeno devet knjiga iz XVIII. stoljeća koje su do sada digitalizirane i od travnja dostupne na mrežnoj stranici ZKVH.

„Budući da se radi o iznimno vrijednoj građi koja se zove rara, potpuno raritetna građa do koje je teško bilo doći, glavni cilj je bio tu nedostupnu građu, koju često traže istraživači diljem svijeta, učiniti dostupnom“, rekla je menadžerica kulturnih aktivnosti ZKVH Katarina Čeliković.

Znanstveni skup i liturgijsko slavlje

Središnji dio programa bit će znanstveni skup 3. listopada na temu 300. obljetnica franjevačke rezidencije sv. Mihovila u Subotici. U okviru znanstvenoga skupa govorit će se o razdoblju od 42 godine, od 1717., kada je utemeljena franjevačka zajednica sa stalnim sjedištem, do 1759., kada je rezidencija postala samostan.

„Rasvijetlit će se široj javnosti proces otvaranja turske utvrde u ovaj franjevački kompleks, opremanje kompleksa umjetninama, život u samostanu i pastoralni rad fratara i ovog samostana koji je postao centar katoličkog dušobrižništva na vrlo velikom području“, rekao je jedan od organizatora obilježavanja obljetnice mr. Bela Tonković.

Kao uvod u ovaj znanstveni skup dan prije će biti održano predavanje/razgovor o razdoblju prije 1717. godine, sve do prvih kontakata franjevaca sa Suboticom.

„To razdoblje je vrlo slabo bilo istraženo, a sada otkrivamo interesantne stvari o tome“, rekao je Tonković.

Kao kruna obilježavanja obljetnice bit će priređena velika liturgijska proslava 3. listopada, uoči blagdana svetog Franje, u kojemu će sudjelovati provincijal, poglavar za franjevce u sjevernoj Hrvatskoj i Vojvodini i subotički biskup. Ovom prigodom bit će prikazan i obred preminuća sv. Franje.

Organizatori programa obljetnice su Franjevački samostan Subotica, Gradski muzej Subotica, Hrvatski dokumentacijsko-istraživački centar Subotica i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, a generalni pokrovitelji su Ministarstvo kulture Srbije, Središnji ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Veleposlanstvo Hrvatske u Srbiji, te Grad Subotica.

Izvor: Hrvatska riječ (J. Dulić Bako)

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima