Održan 16. Forum hrvatskih manjina

Objavljeno: 02.12.2010. Pregleda: 50

U organizaciji Hrvatske matice iseljenika i njezina Odsjeka za autohtone hrvatske manjine, 26. studenoga je u Zagrebu održan 16. Forum hrvatskih manjina. Ovaj stručni skup je u Domu iseljenika okupio predstavnike hrvatskih manjina iz Austrije, Crne Gore, Italije, Mađarske, Makedonije, Rumunjske, Slovenije i Srbije, glavne urednike službenih manjinskih medija (tjednika, elektroničkih medija i web portala). Tema ovogodišnjega skupa bila je Mediji hrvatskih manjinskih zajednica i mogućnosti otvaranja novih komunikacijskih kanala.

Pozdravnu riječ nazočnima, otvarajući skup, uputila je ravnateljica HMI-a Katarina Fuček.

U radu skupa sudjelovali su, među inima, i: pomoćnik savjetnik Predsjednika za unutarnju politiku, dr. sc. Vladimir Lončarević, iz MVPEI-a načelnik Samostalne službe za Hrvate u inozemstvu i kulturu Petar Barišić, iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Milan Bošnjak, viši stručni savjetnik u Upravi za međunarodnu suradnju i europske integracije, iz Ministarstva kulture, Ante Mandarić, ravnatelj Uprave za normativne i upravno-pravne poslove.

Na Forumu su sudjelovali i predstavnici diplomatske misije i konzularnih ureda u RH: Veleposlanstvo Republike Crne Gore, Branislav Karadžić, prvi tajnik, otpravnik poslova, Veleposlanstvo Republike Makedonije, veleposlanik Dančo Markovski. Diplomatske misije i konzularne urede RH u svijetu predstavljali su Generalni konzulat RH u Pečuhu, Ljiljana Pancirov, generalna konzulica, te Veleposlanstvo u Beogradu, mr. Željko Kuprešak, veleposlanik.

Uspjehu skupa zasigurno su pridonijeli urednici i publicisti hrvatskih javnih medija HRT-a, HINE, IKE, Agencije za elektroničke medije i dnevnih listova.

Glavni izvjestitelji Foruma bili su Vesna Kukavica, voditeljica Odjela za nakladništvo u HMI-a, koja je ujedno i moderirala skup, te Zvonko Božinović, urednik emisije Glas domovine u Redakciji za manjine, iseljeništvo i civilno društvo HRT-a.

Vesna Kukavica je u svom uvodom izlaganju dala pregled tiskanih i elektroničkih medija hrvatskih manjinskih zajednica, s posebnim osvrtom na vjerski tisak i manjinske medijske nakladnike. U kontekstu analize medijskih nakladnika, Vesna Kukavica je posebnu pozornost obratila na najmlađeg među njima - Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, koji se, kako ističe, „nametnuo izvrsnim web portalom i fantastičnim godišnjakom". Cjeloviti tekst izlaganja Vesne Kukavice, uz njezino dopuštenje, objavljujemo ovdje.

Forum je zamišljen kao mjesto dijaloga o aktualnoj manjinskoj medijskoj zbilji i mogućnosti otvaranja novih komunikacijskih kanala kako bi se međusobnom suradnjom utjecalo na poboljšanje kvalitete života i informiranosti u ovom dijelu Europe.

Skup je, pročitavši zaključke, uz zahvalu sudionicima i govornicima, zatvorila Matičina ravnateljica Katarina Fuček.

Tekst: Željka Lešić/Ljiljana Dulić Mesaroš
Fotografije: Snježana Radoš

Zaključci

U skladu s iskazanom osobitom skrbi Republike Hrvatske o zaštiti prava i pružanju pomoći pripadnicima hrvatskog naroda koji žive izvan granica Republike Hrvatske te u skladu s Prijedlogom strategije o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, koju je izradilo Povjerenstvo Vlade Republike Hrvatske (posebno u točki 5.2.5. pod nazivom Jačati hrvatske zajednice putem informiranja i umrežavanja), a uzimajući u obzir dosadašnji stupanj i kvalitetu odnosa matične države i hrvatskih nacionalnih manjina u Europi, sudionici Foruma raspravljali su o temi „Mediji hrvatskih manjinskih zajednica i mogućnosti otvaranja novih komunikacijskih kanala" i donijeli sljedeće zaključke:

1. Jačanje hrvatskih manjinskih zajednica putem obostranog informiranja i umrežavanja svih hrvatskih državnih i manjinskih medija od presudne je važnosti za poboljšanje komunikacije, međusobne suradnje te prenošenja iskustava i inicijativa na dobrobit svih strana.

2. Podržava se spomenuti Prijedlog strategije i to u točki 5.2.5., podtočka pod nazivom Mediji, koja kaže: Kroz Programsko vijeće HRT-a, a sukladno Zakonu o HRT-u i njegovim potrebnim izmjenama, predstavnik Hrvata izvan Republike Hrvatske zastupat će i štititi interese u unapređenju i nadzoru radijskoga i televizijskog programa.
Također se predlaže da u Strategiju uđe i potpora svim medijima u Hrvatskoj koji prate manjinsku problematiku kako bi praćenje spomenute problematike bilo i zakonski određeno.

3. Daje se potpora Međunarodnom programu „Glas Hrvatske" Hrvatske radiotelevizije za poboljšanje kvalitete rada.

4. Republika Hrvatska i nadležna državna tijela podupirat će medije hrvatskih manjina, jačanje i širenje postojećih te osnivanje novih.
U međudržavnim odnosima nužno je od domicilnih država tražiti da omoguće tamošnjim hrvatskim manjinama adekvatnu medijsku zastupljenost (novine, časopise, radio i tv-emisije, mrežne stranice i sl.) u skladu s poštivanjem manjinskih prava svojih državljana, tj. medijsku zastupljenost koju Republika Hrvatska omogućuje nacionalnim manjinama u Hrvatskoj.

5. Sudionici Foruma podržavaju otvaranja novih komunikacijskih kanala te razvijanje korištenja svih oblika medijskog komuniciranja, što će posebice biti olakšano skorim pristupanjem Republike Hrvatske u Europsku uniju.

6. Manjinski će mediji i dalje sudjelovati u informiranju, jačanju identiteta, širenju hrvatskoga jezika te posredovanju i stvaranju kulturnih vrijednosti kako bi utjecali na poboljšanje kvalitete života i informiranosti u ovom dijelu Europe.

U Zagrebu, 26. studenoga 2010.

Katarina Fuček,
ravnateljica Hrvatske matice iseljenika

Petar Barišić,
načelnik Samostalne službe za Hrvate u inozemstvu i kulturu,
Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija

Za hrvatsku nacionalnu manjinu u Austriji
Jurica Čenar,
predstavnik Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću
i urednik, Hrvatska redakcija ORF-a Gradišće, Željezno

Za hrvatsku nacionalnu manjinu u Crnoj Gori
Miroslav Franović,
predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, Tivat

Za hrvatsku nacionalnu manjinu u Italiji
Antonio Sammartino,
predsjednik Zaklade „Agostina Piccoli", Montemitro

Za hrvatsku nacionalnu manjinu u Mađarskoj
Mišo Hepp,
predsjednik Hrvatske državne samouprave, Budimpešta

Za hrvatsku nacionalnu manjinu u Makedoniji
Snježana Trojačanec,
predsjednica Zajednice Hrvata u Makedoniji, Skopje

Za hrvatsku nacionalnu manjinu u Rumunjskoj
Slobodan Gera,
glavni urednik glasila Hrvatska grančica, Karaševo

Za hrvatsku nacionalnu manjinu u Sloveniji
Mijo Stanko,
dopredsjednik Saveza hrvatskih društava u Sloveniji, Ljubljana

Za hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji
Darko Sarić Lukendić,
predsjednik  Izvršnog odbora Nacionalnog vijeća hrvatske nacionalne manjine, Subotica

Tekst je preuzet s web stranica Hrvatske matice iseljenika.

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića - praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima