Održan Slavonica art fest u Erdutu: Zavod prikazao svoju djelatnost

Objavljeno: 20.06.2011. Pregleda: 65

Oblaci se u zrakama sapleću, prepleću, raspleću, kišu odnose. Dah vjetra mirise nabujalog raslinja, voćnjaka i vinograda, u kasno već proljeće, donosi, pronosi, nosi posljednjom padinom Daljske planine, koja će se ovdje u Erdutu s Dunavom spojiti. Na krilima topola i vrba modrinom se zemlja u nebo tka. Raspuzala se ravnica u zalasku sunca neponovljivog, jedinstvenog, stalnog - široka, bogata, snažna ljepotom Vojvodina plijeni.

Čovjek ovdje pronalazi pribježište, sklonište, utočište i kad se s okolicom, prirodom saobrazi, živi u njoj, od nje za nju, spoji, u toj harmoniji nastaju ovakva mjesta kao što je imanje slikara i skulptora Branka Marića, gdje se 11. rujna održao Slavonica art fest, treći put u Erdutu.

slavonicaart 2011-3Marić je, obraćajući se nazočnima, a bilo ih je više stotina, istaknuo radost zbog prvog sudjelovanja na festivalu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice, ne zaboravljajući naglasiti kako članovi udruge Slavonica art Erdut „kao i svake godine žele provesti ugodne trenutke s glumcima, likovnim umjetnicima, glazbenicima, gospodarstvenicima i političarima te još jednom naglasiti cilj udruge, a to je poticanje i osnaženje svih oblika stvaralaštva gdje god da ono nastaje i doprinosi našoj nacionalnoj, društvenoj i kulturnoj zajednici".

Prve su se godine festivala, 2009. godine, predstavili umjetnici glumci svojim ostvarenjima, sljedeće likovni umjetnici, a ova je godina posvećena glazbenom stvaralaštvu. Predstavila se skupina bubnjara, studenti pjevači i zbor Umjetničke akademije iz Osijeka, KUD iz Aljmaša, tamburaški orkestar, glazbenik Ivica Belamarić (gitara), tenor Josip Paulić, a specijalni je gost bio roker Dado Topić.

slavonicaart 2011-1Osim Zavoda koji su predstavljali ravnatelj Tomislav Žigmanov i Katarina Čeliković, koji su prikazali djelatnost Zavoda na festivalu, svoje su radove (slike i rukotvorine od slame) prikazale i slamarke predvođene Jozefinom Skenderović, Ivan Piuković se predstavio rakijama od marelice i dunje vlastite proizvodnje, a djevojke obučene u bijelu šlingom ukrašenu bunjevačku nošnju s ponosom su pokazivale papuče zlatom vezene.

Tekst: Mirko Kopunović
Fotografije: Katarina Čeliković

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
  • Izložba Vrijeme nade – slamarska umjetnost NKB Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima