Održana obuka za pisanje projekata - više kvalitetnih projekata, više novca za zajednicu

Objavljeno: 24.07.2012. Pregleda: 56

treningefas-1Stručnim pisanjem projekata i aplikacijom na natječaje europskih i drugih fondova, moguće je povećati potencijale hrvatske zajednice, ističu u Hrvatskom nacionalnom vijeću (HNV). Stoga je na inicijativu i uz logističku potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata organiziran poseban trening, koji je od 2. do 7. srpnja 2012. godine održan u prostorijama krovnog tijela naše zajednice u Srbiji.

Riječ je o šestodnevnom treningu podijeljenom u dva dijela. Prvi dio se odnosio na planiranje, pripremu i pisanje projekata, što prethodi apliciranju na konkretni projekt.

treningefas-2Polaznici ovog treninga bili su mahom predstavnici hrvatskih institucija i ustanova u Srbiji, te Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. To su: Darko Sarić Lukendić, Anđela Horvat i Diana Sarić iz HNV-a, Branimir Kuntić iz NIU „Hrvatska riječ", Ljiljana Dulić Mészáros iz Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, Ivan Ušumović iz DSHV-a, te dvoje mladih - Vanja Pakledinac i Vesna Ivković Ivandekić. Drugi dio treninga odnosio se na implementaciju projekta, njegovu realizaciju i izvještavanje.

Osim spomenutih polaznika, u ovom dijelu treninga sudjelovali su i zainteresirani pojedinci iz Novog Sada, te iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Ostvarivanjem većeg broja projekata, angažiralo bi se više članova zajednice, njezina vidljivost u javnosti bila bi veća, a u isto vrijeme na taj način smanjivao bi se animozitet spram hrvatske zajednice, mišljenja su u HNV-u.

Trening ima za cilj osposobljavanje polaznika za kvalitetno i uspješno apliciranje na natječaje europskih ili kakvih drugih fondova, istaknuo je predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Darko Sarić Lukendić.

treningefas-3„U Hrvatskom nacionalnom vijeću, ali i u široj zajednici, procijenili smo da sredstva koja dobivamo od resornog ministarstva i od mjerodavnih pokrajinskih tajništava nisu dovoljna za sve potrebe hrvatske zajednice u Srbiji. Mišljenja smo da nedostajuća sredstva možemo nadomjestiti putem apliciranja na natječaje. Ali nam je potrebna izobrazba kako bi smo pisali kvalitetne i uspješne projekte."

Dodatna prilika jest i to što Hrvatska sljedeće godine postaje punopravnom članicom Europske unije i tako će na raspolaganju imati dodatna novčana sredstva, rekao je Lukendić.

„Prema informacijama koje smo na ovome treningu dobili, u sljedeće tri godine Hrvatska bi trebala imati pristup sredstvima u vrijednosti od oko 100 milijuna eura. Usporedbe radi, u proteklih šest godina cjelokupna regija, u koju su bile uključene Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Makedonija, imala je pristup sredstvima od oko 50 milijuna eura. Sada će samo Hrvatska imati pristup dvostruko većoj količini novca za upola kraće vrijeme. To je velika prilika koju trebamo iskoristiti. Nadamo se da ćemo u partnerskoj suradnji s raznim organizacijama i institucijama iz Hrvatske uspjeti dio tih sredstava usmjeriti i prema hrvatskoj zajednici u Srbiji, a to će svakako biti na obostranu korist."

treningefas-4Razina znanja o pristupanju projektima i njihovu pisanju je nešto malo iznad osnovne, kaže predavač iz konzultantske tvrtke „EFAS" Haris Piknjač.

„Polaznici su na razini osnovnog poznavanja pisanja i pristupa projektima, i mi smo, nadam se uspjeli podići tu razinu. Osim samoga treninga, također pružamo izobrazbu u vezi s identifikacijom fondova za određene projektne ideje, pripremom projekata, samo u našem aranžmanu ili putem mentorskog pristupa, a nudimo i pomoć pri implementaciji projekata."

Darko Sarić Lukendić se nada da će uz ostvarene kontakte kroz trening, predstavnici naše zajednice biti dobrodošli u primjeni stečenih znanja, osobito u zajedničkim prekograničnim projektima.

Tekst: Siniša Jurić
Fotografije: Ljiljana Dulić Mészáros

Znamenite osobe

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dužijanca u Žedniku
  • XXIV. Lemeška Dužijanca
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
  • Koncert tamburaškog odjela HKPD Matija Gubec
  • 90. Dužionica u Somboru
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima