Održan Grožđebal u Rumi

Objavljeno: 27.10.2023. Pregleda: 56

Članovi HKPD-a Matija Gubec iz Rume okupili su se 14. listopada 2023. godine u prostorijama udruge na simboličnom branju grožđa uz pjesmu i ples. Običaj je da se svake godine u vrijeme berbe grožđa dvorište okiti grožđem, kiflama, perecima, jabukama i kruškama te da se grožđe simbolično obere. Nakon simbolične berbe slijedi tradicionalno Sremačko kolo, degustiranje obranih plodova te igranka u prostorijama udruge.
‚‚U ovo vrijeme završavaju se radovi u polju, završava žetva ratarskih usjeva i ljudi su opušteniji, željni zabave i druženja. Zbog toga je ova igranka jedna od najposjećenijih nakon igranke u povodu Sveta tri kralja. Tijekom godine organiziramo nekoliko igranki koje su postale tradicionalne u našoj udruzi. Osim koncerata, one su prilika za održavanje višestoljetnog kontinuiteta u radu naše udruge. Mi Brežani volimo se okupljati i družiti pa često organiziramo igranke kojima se radujemo", kaže predsjednik rumske udruge Zdenko Lanc.
Osim druženja, ova manifestacija vezana je i uz tradiciju vinogradarstva u Rumi.
‚‚U Rumi je nekada bilo mnogo više vinograda i vinogradara. Danas ih je mnogo manje. I zato nam je ova igranka važna u spomen na ta vremena i vinogradarsku tradiciju", dodaje Lanc.
Miroslav Galar jedan je od rijetkih vinogradara koji je ostao vjeran vinogradarstvu.
‚‚Ova igranka nam puno znači prvenstveno zbog druženja, ali i zbog održavanja tradicije vinogradarstva, budući da je u rumskim atarima sve manje vinograda. Nekadašnji vinogradi su uglavnom pretvoreni u oranice. Samo zaljubljenici u vino, kao što sam ja, iz ljubavi prema vinu gaje vinograde. Zato je ovaj vinograd koji smo napravili u dvorištu jedan od simbola vremena kada je vinograda bilo puno više", kaže Galar i dodaje da ova godina nije bila baš dobra za vinograd.
‚‚Kada je vinograd koncem svibnja i u lipnju trebao puno više sunca, vrijeme je bilo kišovito i hladno. Bilo je puno više bolesti i trebalo je puno više špricati vinograd. Rod je prilično smanjen. Unatoč tome, vina će biti barem za vlastite potrebe, a od vinogradarstva neću odustati zbog obiteljske tradicije."
Kroz Grožebal će se, kako Brežani obećavaju, također nastaviti njegovati vinogradarska tradicija kako se vinogradi ne bi zaboravili i dio tradicije prenio na mlade.

Izvor: Hrvatska riječ (S. D.)

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
  • Izložba Vrijeme nade – slamarska umjetnost NKB Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima