Općinska smotra recitatora Pesniče naroda mog

Objavljeno: 17.03.2023. Pregleda: 86

Općinska smotra recitatora Pesniče naroda mog, 34. po redu, bila je povod za okupljanje 83 učenika osnovne i srednje škole koji su se natjecali u lijepom kazivanju, odnosno recitiranju. Bili su to učenici subotičkih škola raspoređenih u tri uzrasne skupine: mlađi uzrast (1.-4. razred), srednji uzrast (5.-8.) i stariji uzrast (srednja škola).
Njihov nastup ocjenjivalo je prosudbeno povjerenstvo, kojega su činile: glumica Narodnog kazališta u Subotici Sanja Moravčić, glumica SNP-a iz Novog Sada Márta Béres i profesorica Katarina Čeliković.
Recitiralo se na srpskom jeziku i jezicima/govoru manjina: mađarskom, hrvatskom i bunjevačkom. Među nagrađenim sudionicima (33), njih osam (nagrađenih) govorilo je na hrvatskom jeziku. Mlađi uzrast: Magdalena Kujundžić – OŠ Matko Vuković Subotica i Emilia Tonković – OŠ Ivan Milutinović Subotica. Srednji uzrast: Pavao Huska – Hrvatska čitaonica Subotica, Antonija Kujundžić – HKC Bunjevačko kolo Subotica i Marijan Rukavina – Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata Subotica. Stariji uzrast: Ivan Huska – Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata Subotica, Rahela Šteković i Luka Ješić – Srednja medicinska škola Subotica.
Svi oni plasirali su se na Zonsku smotru recitatora koja će biti održana 9. ožujka u Subotici, a nagrađenim učenicima pridružit će se i najbolji recitatori iz Apatina, Sombora, Bačke Topole, Kanjiže, Ade, Sente i Malog Iđoša.
Kriterij je za sve sudionike bio isti, a ono što se najviše gledalo jeste izbor pjesme, odnosno je li sukladan dobi i spolu, akcentualizacija i dikcija, je li ostvaren misaoni i emotivni sadržaj pjesme, kakva je prirodna izražajnost, sugestivnost recitiranja...
„Kada su u pitanju učenici koji pohađaju cjelovitu nastavu na hrvatskom jeziku, mislim da imamo lijepi broj djece koja su sudjelovala na recitiranju. Ono što nam je želja u budućnosti jeste održati seminar za nastavnike i profesore koji rade s djecom oko pripremanja za natjecanje. Recitiranje je svakako posebna vještina, a budući da imamo lijepi broj recitatora na hrvatskom jeziku treba se poraditi na detaljima i na usavršavanju", kaže knjižničarska savjetnica Bernadica Ivanković.
Po njenim riječima ova smotra nije samo važna za natjecanje nego i za izgrađivanje i rast djeteta.
„Tako ih učimo čitati, voljeti i razumjeti poeziju, scenskom nastupu, komunikaciji, a samim time i sigurnosti u sebe, a sve to će im u životu samo koristiti bez obzira na područje rada kojim se bavili", kaže Ivanković, a s time se složio i žiri, koji je ove godine, kako su i sami rekli, imao tešku zadaću, a to je izabrati bar mrvicu bolje od već odličnih recitatora.

Izvor: Hrvatska riječ (Ž.V.)

Znamenite osobe

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Koncert tamburaškog odjela HKPD Matija Gubec
  • 90. Dužionica u Somboru
  • Dužijanca u Tavankutu
  • Izložba S Božjom pomoći
  • Natjecanje u pucanju bičevima
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima