Opovo proslavilo veliku obljetnicu

Objavljeno: 02.12.2016. Pregleda: 44

opovo obljetnicaBlagdan svete Elizabete Ugarske, zaštitnice mjesne crkve, proslavljen je u Opovu misom 19. studenoga. Osim uobičajene proslave crkvenog goda koja biva upriličena svake godine, ovom je prigodom obilježen i jedan vrlo značajan jubilej. Naime, prije točno 250 godina u Opovu je prvi puta u novijoj povijesti izgrađena Katolička crkva. Misno slavlje je u koncelebraciji s nekoliko svećenika Zrenjaninske biskupije i s gostom iz Bačke, vlč. Franjom Lulićem koji se brine za vjernike Titela i Perleza, predvodio preuzvišeni otac biskup zrenjaninski, Ladislav Nemet.

On je u svojoj homiliji istaknuo da se prije današnje crkve u Opovu na njezinom mjestu nalazila crkva od drveta posvećena Blaženoj Djevici Mariji. Također je zahvalio katoličkom puku Opova na njihovu zajedništvu, revnosti i istrajnosti u vjeri, kao i aktivnostima vezanim uz obnovu unutrašnjosti crkve koja je u potpunosti realizirana u prethodnom razdoblju. Misi su, osim velikog broja vjernika koji su do posljednjega mjesta ispunili crkvu, prisustvovali predsjednik Općine Opovo dr. Zoran Tasić, njegov zamjenik Miloš Markov kao i lokalni pravoslavni paroh.

Opovo je maleno naselje smješteno na putu između Zrenjanina i Pančeva koje broji oko četiri i pol tisuće stanovnika, dok na teritoriju općine živi preko 10 tisuća. Na posljednjem popisu u cijeloj općini bilo je 167 Hrvata.

 

 

Izvor: Hrvatska riječ (D. Mergel)

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića - praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima