Otvoren natječaj «Zlatna ribica»

Objavljeno: 03.03.2010. Pregleda: 46

Literarno-novinarski natječaj «Zlatna ribica» ima sve veći značaj i sve je popularniji među djecom koja se prijavljuju iz Vojvodine, a tomu je potvrda i sve veći broj osvojenih prvih mjesta učenika iz naših krajeva. Za program na hrvatskom jeziku Radio Subotice potvrdila je to Vanja Pavlovec, voditeljica riječke podružnice Hrvatske matice iseljenika, koja već deset godina raspisuje ovaj natječaj.

Pravo sudjelovanja imaju djeca iz dijaspore koja pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku i ona koja posjećuju sate hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture.

Cilj natječaja je promicanje hrvatskog jezika i kulture kao i njihovo što uspješnije usvajanje kod djece koja žive izvan domovine, kaže Vanja Pavlovec. Ona ističe kako učenici iz Vojvodine u tome imaju veliku ulogu, kao i u promidžbi samog natjecanja.

«Zamjećujemo da svake godine sve veći broj djece iz Vojvodine sudjeluje u našem natječaju 'Zlatna ribica'. Oni su se počeli prvi puta javljati 2005. godine i od tada osvajaju prve i druge nagrade u različitim kategorijama. Dalibor Bošnjak je apsolutni šampion i on je već na prvom natječaju osvojio prvu nagradu. Kako se sve veći broj natjecatelja javljao tako smo morali uvesti dvije prve nagrade jer je bilo teško odabrati.»

Literarni radovi mogu biti pisani na hrvatskom književnom jeziku, kao i na svim hrvatskim narječjima i njima pripadajućim govorima, kaže Vanja Pavlovec.

«Moramo voditi računa o tome da je to nekima lakše, pogotovu kada govorimo o Hrvatima u susjednim zemljama, ali imamo i veliki broj Hrvata koji žive i na drugim kontinentima čija djeca zapravo ne znaju hrvatski jezik. To je slučaj recimo u Južnoj Americi, dijelom u Australiji, Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi.»

Velikoj uspješnosti natječaja osobit doprinos daju učitelji i nastavnici koji se puno trude i rade s djecom, pa je tako i njima drago kada njihovi učenici osvoje priznanja, dodala je na koncu voditeljica riječke podružnice HMI Vanja Pavlovec.

Najbolji radovi bit će nagrađeni, pa će tako učenici u svakoj kategoriji dobiti diplomu i boravak u Ljetnoj školi Hrvatske matice iseljenika. Drugonagrađeni literarni i novinarski radovi dobivaju pohvalnicu. Ostali sudionici dobivaju priznanja za sudjelovanje u natječaju, a svi sudionici dobivaj dar.

Radovi se mogu poslati do 9. travnja, a sve potrebne informacije i prijave za natječaj mogu se pronaći na internetskim stranicama Hrvatske matice iseljenika www.matis.hr.

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Općinska smotra recitatora Pjesniče naroda mog
  • Znanstveni kolokvij ZKVH-a o ulozi kulturnog nasljeđa bačkih Hrvata Šokaca u ostvarivanju funkcija rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav
  • Izložba Snagom svetog Josipa u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima