Otvorene nove prostorije Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata

Objavljeno: 19.03.2015. Pregleda: 43

OtvorenjeZKVH2015-2Na blagdan Svetog Josipa – zaštitnika hrvatskoga naroda, 19. ožujka 2015. godine, svečano su otvorene i blagoslovljene nove poslovne prostorije Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, koje se nalaze u Subotici u ulici Laze Mamužića 22. Prostorije su kupljene zajedničkim sredstvima Grada Zagreba i Vlade Republike Hrvatske, dok je Pokrajinsko tajništvo za kulturu i javno informiranje osiguralo novac za adaptiranje i uređenje prostorija.

 

OtvorenjeZKVH2015-1ZKVH je osnovan 2008. od strane tijela državne uprave i manjinske samouprave – Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine i Hrvatskoga nacionalnog vijeća u Republici Srbiji i sve do konca 2014. godine sjedište mu je bilo u unajmljenim prostorijama, a prema riječima ravnatelja Zavoda, Tomislava Žigmanova, šestu godinu postojanja okončao je na najbolji mogući način – dobivanjem vlastitih prostorija.

OtvorenjeZKVH2015-5Na službenom otvorenju novih poslovnih prostorija, nazočnima su se obratili i predsjednica Upravnog odbora Zavoda Ljubica Vuković Dulić, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća dr. sc. Slaven Bačić ispred suosnivača Zavoda, Daria Krstičević predstavnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske te potpredsjednik Vlade Autonomne pokrajine Vojvodina i pokrajinski tajnik za kulturu i javno informiranje Slaviša Grujić. Otvorenju je nazočio i konzul Republike Hrvatske u Srbiji Dragan Đurić.

OtvorenjeZKVH2015-6„Mi u Republici Hrvatskoj doista cijenimo i jako se ponosimo s vama što smo u ovako kratkom roku učinili ovako važnu stvar. Posebno smatram važnim što je ovo plod suradnje dviju država – Srbije i Hrvatske. Nadamo se da će se takvi projekti nastaviti jer to zapravo dodatno jača položaj kako Hrvata u Srbiji, tako i Srba u Hrvatskoj. Ovakvim projektima, kojima se pokazuje suradnja između dviju susjednih država svi skupa pokazujemo koliko su manjinske zajednice važan most između dviju država i koliko one zapravo obogaćuju svaku sredinu u kojoj žive“, rekla je Daria Krstičević iz Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Krstičević je pohvalila i „briljantnu suradnju“ koju oni kao ustanova imaju sa Zavodom te mu poželjela da i dalje uspješno obavlja povjerenu mu zadaću – njegovanje kulture Hrvata u Vojvodini.

OtvorenjeZKVH2015-3Pokrajinski tajnik Slaviša Grujić je u svojem obraćanju naglasio kako je „ovakav objekt nešto što hrvatska zajednica apsolutno zaslužuje“. „Nacionalne zajednice jesu bogatstvo svih nas. I Srbiju i Hrvatsku povezuje most koji čine naše nacionalne zajednice. Rijeka Dunav nije rijeka koja nas razdvaja, ona je rijeka koja nas spaja, jer i s one druge strane Dunava žive iste nacionalne manjine kao i u Vojvodini – Slovaci, Rusini, Nijemci, Romi...“ Grujić se osvrnuo i na povijest ovih dviju država. Rekao je da je, iako je bilo raznih trenutaka, ipak bilo i lijepih te da oni trebaju biti ono čega se treba sjećati i k čemu težiti. Poput Krstičević, i Grujić je izrekao svoje zadovoljstvo suradnjom sa Zavodom: „Nije problem biti dobronamjeran i željeti suradnju s jednom kvalitetnom institucijom kao što je vaša. Ja sam ovdje ušao u prijateljsku kuću i tako se i osjećam i želim vam svima reći da u Pokrajini uvijek imate dobrog prijatelja!“

OtvorenjeZKVH2015-7Dr. sc. Slaven Bačić istaknuo je da ovaj projekt vidi kao nastavak jednog procesa što je započet još u pretprošlom mandatu HNV-a dok je Branko Horvat bio njegov predsjednik:“Kupljen je prvo jedan dio ove kuće i 2010., kada sam postao predsjednik, Horvat mi je rekao da bi trebalo raditi i na kupnji drugog dijela kuće. Oko tri godine je trebalo otkad nam je kuća ponuđena do ovoga trenutka, počevši od pribavljana novca, do ugovora s prodavateljima, uređenja prostora ali, naravno, i strpljenja prodavatelja koji nisu mogli odmah očekivati sredstva kako je to uobičajeno.“

OtvorenjeZKVH2015-8Bačić je istaknuo zadovoljstvo što su Hrvatsko nacionalno vijeće i Zavod sada prostorno objedinjeni i najavio daljnje radove na uređenju zgrade. Kako kaže, u planu je urediti i vanjski dio, nogostup i parkiralište, a na koncu i dvorišni dio kuće. „Vrlo malo nacionalnih vijeća imaju vlastite prostorije, a još manje manjinskih zavoda za kulturu. Od pokrajinskih, ovo je jedini zavod od manjinskih zajednica koji ima svoj prostor. Drago mi je da je uređenje ovih prostora nastalo kao zajednički projekt dviju država i nadam se da neće biti jedini takav projekt koji će biti od interesa za hrvatsku zajednicu“, rekao je dr. sc. Bačić.

OtvorenjeZKVH2015-9Nazočne je pozdravila i Ljubica Vuković Dulić: „Mislim da je ovo veliki dan za hrvatsku zajednicu jer je Zavod prva i jedina ustanova u kulturi u Vojvodini kojoj je u opisu djelatnosti briga i promocija hrvatske kulture na onoj razini na kojoj ona doista i treba biti. Zavod je dokazao svrhu i cilj svoga postojanja, a o tome svjedoče brojni realizirani projekti, široka mreža dobrih vanjskih suradnika, što je osobito važno jer znamo da u Zavodu postoji svega tri uposlenika.“ Kao predsjednica Upravnog odbora ZKVH-a, Vuković Dulić je istaknula i da je upoznata s poslovanjem i s uvjetima u kojima Zavod radi, pa tako i s onim otežavajućim okolnostima, te da joj je drago što je ovim projektom jedna od tih okolnosti riješena.

Ravnatelj Zavoda, Žigmanov je uz riječi velike zahvale svima koji su omogućili da se ovaj projekt realizira istaknuo i da će Zavod uvijek biti otvoren za sve one koji će pokazivati zanimanje za kulturu hrvatske zajednice, naglasivši osnovne ciljeve ove ustanove – zaštitu, unapređenje i očuvanje hrvatske kulture u Vojvodini.

Izvor: Hrvatska riječ (tekst Jelena Dulić Bako
i fotografije Nada Sudarević)

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima