Panonski institut proslavio srebrni jubilej djelovanja

Objavljeno: 10.09.2018. Pregleda: 70

25 godina PAIN publikaSrebrni jubilej svojega djelovanja proslavio je Panonski institut (PAIN) iz austrijskoga Pinkovca u mađarskome sveučilišnom središtu Sambotelu, u Martineumu, 8. rujna ove godine. Proslavu je otvorio predstojnik i utemeljitelj Instituta dr. sc. Robert Hajszan, izrazivši zahvalnost brojnim članovima Instituta i suradnicima, zahvaljujući kojima je tijekom 25 godina djelovanja upravo ova kulturna udruga povezala cijeli panonski prostor.

Sanja Benković Marković je predstavila Panonski ljetopis 2018. ukazavši na bogat sadržaj na 544 stranice, u kojem su tekstovi na hrvatskom, njemačkom, mađarskom i slovenskom jeziku. Upravo se ovom, višejezičnom publikacijom Institut afirmirao te je do sada objavljeno gotovo trideset tisuća stranica s temama iz kulturnoga i društvenoga života hrvatskoga naroda na panonskom prostoru. Urednik je povjesničar i filolog dr. Robert Hajszan iz Pinkovca (Austrija, Gradišće) koji vrijedno i ustrajno radi u razvoju nakladničke djelatnosti, te se uz spomenuti Panonski ljetopis od 1994. javlja i Panonski list, a potom slijede i knjige kako autora iz Gradišća, tako i onih izvan toga prostora.

Od brojnih uzvanika iz sveučilišnih i drugih institucija iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Austrije, svoje su čestitke uputili suradnici, dugogodišnji kolege, među kojima i Katarina Čeliković u ime Zavoda za 25 godina PAIN zajednicka svih sudionika programakulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatske čitaonice – suorganizatora znanstveno-stručnih skupova na Danima Balinta Vujkova – danima hrvatske knjige i riječi, u kojima dugi niz godina aktivno sudjeluje dr. sc. Robert Hajszan. Ona je naglasila veliku požrtvovnost i energiju kojom dr. sc. Hajzan „pokriva“ veliki kulturni prostor u kojem žive Hrvati izvan Republike Hrvatske te tako „poput panonskog pauka“ stvara mrežu suradnika. Svojim nastupom u Subotici, ali i u drugim brojnim mjestima u Hrvatskoj, Mađarskoj, Sloveniji, Slovačkoj, Češkoj i Austriji, predstojnik PAIN-a je upoznao širu znanstvenu javnost s hrvatskim narodom u Gradišću, promovirajući tako kvalitetniji suživot i razumijevanje među srednjoeuropskim narodima srodne kulturne baštine na panonskome prostoru.

Svoje čestitke uputili su Gerhard Baugartner, Mirko Ćurić, Károly Gadányi, Željko Holjevac, Andrej Hozjan, Tomica Jelić, Leo Radaković, Marjan Šiftar i Sanja Vulić, a na koncu je riječima zahvale program završio Franjo Ostović, potpredsjednik PAIN-a.

Program je obogaćen odličnim nastupom Josipa Molnara iz Đakova na gitari i Martine Čeliković iz Subotice bunjevačkom tradicijskom pjesmom.

Uz iskrene čestitke utemeljitelju Panonskog instituta, vrijednom promicatelju kulture Hrvata u Gradišću i susjednim područjima, dr. sc. Robertu Hajszanu, vjerujemo u nastavak dobre i plodne suradnje.

ZKVH

Znamenite osobe

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Koncert tamburaškog odjela HKPD Matija Gubec
  • 90. Dužionica u Somboru
  • Dužijanca u Tavankutu
  • Izložba S Božjom pomoći
  • Natjecanje u pucanju bičevima
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima