Plavna, Vajska i Bođani u Topoteci

Objavljeno: 18.05.2020. Pregleda: 73

topoteka Plavna PecaraNa našoj platformi Topoteka Baština Hrvata u Srbiji nastavljamo putovanje po Vojvodini te predstavljamo novi album fotografija, ovoga puta iz općine Bač. Točnije, imamo priliku zaviriti u bogatu povijest Plavne, Vajske te Bođana – u stara vremena koja će zasigurno u nama pobuditi sjetu i divljenje prema ovim mjestima, a zahvaljujući marnom, prerano preminulom Zvonimiru Pelajiću.

U prethodnim smo objavama već govorili o projektu Topoteka koji je pokrenut u suradnji s Međunarodnim centrom za arhivska istraživanja ICARUS 2019. godine, uz financijsku potporu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave R. Srbije i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan R. Hrvatske. Međutim, nismo do sada objasnili zanimljivost njezinog imena. Fonoteka, videoteka, apoteka… na ove smo se nazive navikli, međutim, topoteka je nešto novo. Od klasično grčkog glagola τίθημι, što znači: mećem, stavljam, izveden je sufiks teka te znači da se negdje nešto skuplja ili odlaže, a u kombinaciji s grčom riječi τόπος, što znači mjesto, riječ topoteka označava skupljanje, skladištenje informacija o nekom mjestu. Topoteka je, tako, depo koji čuva bogatstva različitih mjesta.

A bogatstvima Plavne, Vajske i Bođana teško je pristupiti riječima. Upravo se topoteka pokazuje kao izvrsna primjena stare poslovice: slika govori tisuću riječi. U novoj seriji fotografija slike govore o starim zanatima, o bogatstvu društvenih aktivnosti, o nekadašnjoj životnosti ovih mjesta, o poznatim hrvatskim velikanima; sve, nažalost, s neizbježnom tugom što su pred nama više fotografije prošlosti nego sadašnje stanje. Uspomene s kojima se susrećemo dio su knjige Zvonimira Pelajića Kronike zavičajnih refleksija (ZKVH, 2018.). Topoteka Baština Hrvata u Srbiji nudi sažete komentare fotografija u kojima se nalaze temeljne informacije iz navedene knjige, međutim, ukoliko netko bude htio saznati više, u knjizi će moći pročitati dirljiva i topla svjedočanstva Zvonimira Pelajića koji govori o svojim sumještanima i događajima koji su obilježili povijest ovoga područja.

Topoteka je mjesto na kojem možemo olakšano, na jednom mjestu, upoznati svoje korijene i povijest naših prostora – prisutnost i doprinos Hrvata u Republici Srbiji. Ali govor prošlosti i kulture starijih ne treba uzeti zdravo za gotovo. Veliki je privilegij motriti njihov život – jer, nalazimo se pred plodovima tuđeg znoja. Mi smo poput kradljivaca koji prisluškuju ono najbolje iz stare kulture oko koje se nismo trudili. A oni koji su se trudili zaslužuju naše divljenje i poštovanje prema mudrosti koju su nam ostavili, i upravo to je cilj projekta topoteke – dati mikrofon kulturi, dok mi imamo čast slušati mudrog govornika. Besplatno. Dakako, ulaznice su neograničene i možete nam pomoći podijeliti ih – podjeljivanjem linka putem vaših društvenih profila: https://hrvatisrbija.topoteka.net/.

ZKVH

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Smotra dječjih pjevača i zborova
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – I. dan - Osijek
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – II. dan - Pečuh
  • Avaške godine u Zagrebu
  • Svečana akademija UBH Dužijanca
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima