Plenković i Brnabić otvorili Hrvatski dom - Maticu u Subotici

Objavljeno: 07.07.2023. Pregleda: 37

Premijeri Hrvatske i Srbije Andrej Plenković i Ana Brnabić otvorili su 23. lipnja 2023. godine u Subotici Hrvatski dom – Maticu u prisustvu brojnih visokih dužnosnika Hrvatske i Srbije, ministara, zastupnika, župana, gradonačelnika, predstavnika institucija, diplomacije, hrvatske manjine u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Mađarskoj, Katoličke Crkve te brojnih medija. Susret dvaju premijera bio je prilika ne samo da se govori o Hrvatima u Srbiji već i odnosima dviju država, koji su još uvijek opterećeni brojnim otvorenima pitanjima.
Izgradnju novog sjedišta institucija hrvatske manjine u Srbiji te kulturnih i društvenih aktivnosti gotovo u cijelosti financirala je Vlada Hrvatske, i to s 1.870.629,39 eura. Hrvatski dom – Matica nalazi se na 1.100 m2 raspoređenih na tri etaže i u njoj će biti sjedište Hrvatskog nacionalnog vijeća i NIU Hrvatska riječ. Osim ureda i redakcije, kuća ima dvije reprezentativne dvorane za sastanke i kreativni kutak za različite namjene.

Vojnić: To je Hrvatska učinila za nas

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić je pozdravljajući prisutne rekla kako je „ovo veliki dan jer je Vlada Hrvatske učinila nešto o čemu smo prije nekoliko godina mogli samo sanjati".
„U Maticu skupiti premijere dviju Vlada, četiri ministra, osam župana, 13 svećenika, deset ravnatelja institucija, četiri predsjednika nacionalnih vijeća, pet zastupnika u skupštinama triju republika, izaslanike predsjednika države i predsjednika Sabora, predstavnike iz BiH, Crne Gore, Mađarske i Hrvatske... Matica je ono što je bio logičan slijed višegodišnjeg napora našeg zajedništva i posvećenog rada za dobro Hrvata u Srbiji. To je ono što je Vlada Hrvatske učinila za nas. Idući petak ovdje će biti blagoslov i ponovno više od 400 ljudi koji će se radovati našoj Matici. To je Hrvatska učinila za nas. Presvečani trenutak je danas da bih Vladi Hrvatske i premijeru Andreju Plenkoviću zahvalila za darovani novac i ukazano povjerenje."

Žigmanov: Lojalni i pouzdani građani

Nakon Vojnić prisutnima se obratio i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Srbije Tomislav Žigmanov:
„Srce je puno, s novim žarom, u novim područjima, s novim ostvarajima idemo dalje. Drugačiji je sada i kontekst, sudjelujemo u procesima donošenja odluka u Vladi Srbije, zastupljeni smo u regionalnoj administraciji u AP Vojvodini, Gradu Novom Sadu. Nastojat ćemo i dalje biti konstruktivni, pozitivni, pridonositi rastu i zajednice nacionalno-manjinske kojoj pripadamo, i šire. Hrvati u Srbiji su lojalni i pouzdani građani koji hoće dobro svima, sačuvati svoje ime i otvoriti perspektive onima koji dolaze iza nas. Uloženi trud, uložena sredstva nisu bila uzaludna. Hvala svima na svemu."
Na konferenciji za medije, koja je održana nakon svečanog otvorenja Hrvatskog doma – Matice, Žigmanov je kazao da postoje brojni izazovi i društveni položaj hrvatske zajednice nije tema od koje se bježi. Postoje brojni izazovi koji će se s vlašću u Srbiji i uz potporu iz Hrvatske uspješno rješavati.

Brnabić: Intenziviranje dijaloga i posjeta

Premijerka Srbije Ana Brnabić je rekla kako Srbija smatra da su odnosi s Hrvatskom veoma važni i kako je iskreno zainteresirana za razvijanje sveukupnih odnosa i unaprjeđenje uzajamno korisne suradnje.
„Zato mi je danas posebno drago da je predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković ovdje u Subotici, nakon nepuna dva mjeseca kada smo se vidjeli u Zagrebu na Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća. Srbija i Hrvatska dijele mnogo toga, mnogo toga nam je zajedničko, i onog lijepog i onog ružnog i svakako nije tajna da nas još uvijek opterećuju teške posljedice zajedničke povijesti što je nerijetko dovodilo do zahlađenja odnosa. Svako, pa i najmanje zahlađenje odnosa između Srbije i Hrvatske uvijek se prvo osjeti među pripadnicima manjinskih nacionalnih zajednica odnosno Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji. To je također jedan od razloga zbog kojeg je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će Srbija iskreno raditi na otopljavanju odnosa s Hrvatskom u nadi da ćemo sve dati da najprije poštujemo jedni druge, da surađujemo uz razumijevanje i sagledavanje zajedničkih interesa i potreba na temelju europskih vrijednosti, a što bi pridonijelo daljem prosperitetu čitave ove regije. Ovaj posjet premijera Plenkovića danas, kao i moj nedavni posjet Zagrebu su veoma važni i daju pozitivan impuls za formiranje znatno boljih odnosa u budućnosti. Izuzetno je važno da smo započeli s intenziviranjem dijaloga i posjeta i samo u ovoj godini imali smo do sada šest posjeta, odnosno sastanaka na visokom i najvišem nivou. Vjerujem da će ovo biti izuzetno važno za dalje stvaranje klime za razgovore i približavanje rješavanju otvorenih pitanja naših dviju zemalja, a koja su otvorena više desetljeća. Posebno me raduje izuzetno bliska suradnja između pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj i hrvatske nacionalne manjine u Srbiji koji su svojim zalaganjem pridonijeli tome da se i svi mi ostali mnogo više posvetimo problemima i teškoćama s kojima se oni suočavaju i da se svi oni osjećaju sigurno i cijenjeno u svom položaju", rekla je Brnabić i dodala kako je „na nama političarima koji vode dvije vlade da to slijedimo, a danas vam dajem riječ da ćemo nastaviti tim putem koliko god to teško i izazovno bilo".
Ona je dodala da Srbija posvećeno podržava hrvatsku nacionalnu manjinu kada je u pitanju ostvarivanje prava u području obrazovanja, infrastrukture, informiranja, kulture, političkog djelovanja i nastavit će izdvajati sredstva u mnogo značajnijem opsegu u budućnosti.

Plenković: Važni koraci u bilateralnim odnosima

Hrvatski premijer Plenković je izrazio zadovoljstvo dovršetkom izgradnje Hrvatskoga doma – Matice.
Podsjetio je kako je Vlada Hrvatske donijela niz strateških odluka za Hrvate u Srbiji, ali i za Hrvate u Crnoj Gori, Mađarskoj i Sloveniji, posebno u BiH gde su Hrvati jedan od tri konstitutivna naroda. „Podrška se ustalila i jedan je od ključnih zadataka Vlade da brine o Hrvatima izvan Hrvatske, posebno Hrvatima u Srbiji da bi njegovali svoj identitet, da bi bile podržane njihove kulturne, prosvjetne, umjetničke i sportske aktivnosti i sve ono što rade s ogromnim entuzijazmom i trudom", kazao je Plenković.
Premijer Hrvatske ocijenio je važnim korakom i bilateralne odnose dviju država s obzirom na to da je, podsjetio je, Anja Šimpraga iz SDSS-a potpredsjednica hrvatske Vlade.
Također je zahvalio ministru Žigmanovu, kako na izboru tako i na vidljivosti u političkom životu Srbije i u važnoj zadaći koju ima kao ministar i rekao kako smatraju „da je to njegovo imenovanje važan korak i u bilateralnim odnosima, što posebno cijenimo".
Govoreći o odnosima Hrvatske i Srbije, Plenković je rekao:
„Predsjednica srbijanske Vlade gospođa Brnabić dotaknula se kompleksnosti odnosa Hrvatske i Srbije. Njih naravno opterećuju rezidualna pitanja iz vremena agresije Miloševićevog režima na Hrvatsku, ona su i dalje živa. I danas smo na sastanku ovdje u Subotici, kao i prije nekoliko tjedana u Zagrebu, govorili o svim tim temama i pitanjima koja su otvorena, od pitanja nestalih, granice, procesuiranja ratnih zločina, ratnih šteta, svega onoga što opterećuje naše odnose desetljećima. Ali smo otvorili i sva aktualna pitanja unaprjeđenja gospodarske suradnje, trgovinske razmjene, u vrlo konkretnom pogledu unaprjeđenja boljeg prometnog povezivanja, infrastrukture i iskoraka na području stabilnosti na jugoistoku Europe i naravno u kontekstu EU integracija. Također, važno je da smo i jedna i druga Vlada prepoznale značaj suradnje između hrvatske manjine u Srbiji i srpske u Hrvatskoj i drago mi je da postoji direktni dijalog između predstavnika manjina koji je, mogu reći, donio dosta svježega ulja u ove motore koji postoje i svojom suradnjom nam dajete primjer i poticaj da i suradnja na razini država bude u budućnosti bolja nego što je bila do sada".
Kako je dodao, uz biskupa Ivana Antunovića predug je popis uglednih Hrvata koji su pridonijeli duhovnom, kulturnom, društvenom i gospodarskom razvoju ovoga kraja, a u prilog tome govori činjenica da je početkom XX. stoljeća, prije stotinjak godina Hrvata u Subotici bilo samo nešto manje nego Hrvata u Zagrebu.
„I stoga ovaj Hrvatski dom – Matica nije mogao naći bolje mjesto nego da bude baš u Subotici, najvažnijem sjedištu Hrvata u Srbiji", istaknuo je Plenković

Izvor: Hrvatska riječ (J. D. / I. P. S.)

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • HosanaFest 2023
  • VI. Međunarodni festival tradicijskog pjevanja
  • Dani hrvatske knjige i riječi - dani Balinta Vujkova 25. 10. – 28. 10. 2023.
  • Koncert ansambla Hajo povodom 35 godina postojanja
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima