Polivači

Objavljeno: 05.05.2021. Pregleda: 42

polivačNa drugi dan Uskrsa, takozvani Vodeni ponediljak, stari je običaj da su momci, a kasnije i oženjeni muškarci išli u polivanje djevojaka, pa i žena. Kako je Bela Gabrić u knjizi Narodni običaji bačkih Hrvata – Polivači opisao, u polivanje su išli i još nedorasli momci (švigarci) koji su polivali svoje vršnjakinje (švigarice). U novije vrijeme, osim momaka, ovaj običaj su zadržali i oženjeni ljudi koji imaju sinove.  

Polivači su ženski svijet polivali običnom vodom i to tako da bi djevojku doveli do bunara, dvojica ju držala, a ostali bi zagrabili vode i polili ju. Kasnije je taj običaj ublažen te se također polijevalo vodom, ali iz manjeg lončića. U novije vrijeme momci su umjesto vode počeli koristiti mirišljavu kolonjsku vodu, parfeme i slično. Danas se pojedini vraćaju ponovno na vodu, ali se djevojke više ne vode na bunar, nego se iz malih bočica ili špricaljki polivaju vodom. 
Momci su morali paziti i da se koja djevojka ne bi uvrijedila ako ju nisu došli „politi", pa bi se nekoliko dana prije Uskrsa znali raspitati koja djevojka čeka polivače. 
Također, običaj je bio i ostao da polivena djevojka dariva polivače ukrašenim jajetom i u novije vrijeme i narančom. Uz to djevojka bi momke i „zakitila" proljetnim cvijećem. Nekada su se polivači „kitili" ružmarinom, a kasnije i raznim drugim cvijećem poput jacinta (zumbula), narcisa... Koji polivač je bio više „zakićen" smatrao se glavnijim i važnijim u društvu, jer je količina cvijeća na reverima, šeširu, pa nekada čak i na čakčirama značila da je obišao puno djevojaka. 
Momci nisu išli pojedinačno nego bi se dogovorili i skupa išli u polivanje. Bilo je slučajeva da su te skupine momaka išle pješice, ali su nekada, sve do kraja 80-tih godina, polivači išli na haptikama, karucama ili fijakerima. Da bi to sve bile svečanije i „viđenije" nerijetko su polivači pogađali i tamburaške bande koje bi ih pratile. Momci su prvo išli politi svoje cure, a onda bi išli kod drugih poznanika gdje su znali da ima djevojaka. 
Danas ovaj običaj još uvijek živi, ali je gotovo nemoguće vidjeti polivače na karucama i u pratnji tamburaša. Ovom fotogalerijom želimo se podsjetiti na prošla vremena, a ujedno potaknuti mlade da budu čuvari svojih običaja. 

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V.)

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića - praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima