Posjet članova CroArt-a Vinkovcima

Objavljeno: 29.04.2017. Pregleda: 39

croart u vinkovcimaSkupina članova Hrvatske likovne udruge CroArt boravila je 21. i 22. travnja u Vinkovcima, kao gosti tamošnjeg Tehničkog učilišta. Zahvaljujući gostoprimstvu ravnatelja škole Ante Galea nastavlja se suradnja započeta prije četiri godine s institucijama i ljudima iz Vinkovaca gdje važno mjesto zauzimaju i Društvo likovnih umjetnika u Vinkovcima, te Građansko društvo Moji Vinkovci.

Prvoga dana posjeta gosti iz Subotice imali su prilike upoznati se s gastronomskim specijalitetima kulinara iz pet gradova u Hrvatskoj. U pitanju je manifestacija Hrvatski kuharski kup Zlatna jabuka koji je održan trinaesti put.

Drugoga dana Subotičani su posjetili Galeriju likovnih umjetnosti Slavko Kopač te Gradski muzej. U Galeriji je u pripremi stalni postav poznatog vinkovačkog slikara rodom iz toga kraja, koji je kasnije učio, živio i radio u Parizu, te se vratio u rodne Vinkovce. S druge strane, postav u muzeju uz ostalo, prikazuje život na području Vinkovaca od vremena prije sedam tisuća godina, od kada datira stanovita posuda nađena u samom središtu toga grada. Na njoj su ucrtana sazviježđa pomoću kojih su praćena godišnja doba, u cilju aktivnosti u poljodjelstvu. Posebnu pozornost izaziva postav o životu i povijesti Šokaca, koja zauzima cijeli jedan kat muzeja.

Posjet Vinkovcima dio je realizacije planova koji su uvršteni u godišnji plan aktivnosti udruge CroArt.

„Posjeti galerijama i muzejima u velikoj mjeri omogućuju osobno usavršavanje i obogaćivanje svakog slikara i člana CroArt-a. Ovakve aktivnosti će se i dalje njegovati u našoj udruzi“, kaže predsjednik Udruge Josip Horvat.

U isto vrijeme nastavak je to suradnje Hrvata s obiju strana Dunava u cilju čuvanja nacionalnog identiteta i njegovanja kulturne baštine, dodaje Horvat.

Uzvratni, subotički posjet članova udruge Moji Vinkovci, vinkovačkih slikara i predstavnika tamošnjeg Tehničkog sveučilišta dogodit će se krajem svibnja.

Izvor: Hrvatska riječ (S. J.)

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – I. dan - Osijek
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – II. dan - Pečuh
  • Avaške godine u Zagrebu
  • Svečana akademija UBH Dužijanca
  • Australski film Countryman (Zemljak) u art kinu Lifka
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima