Predstava „Avaške godine“ u „Bunjevačkom kolu“

Objavljeno: 11.05.2021. Pregleda: 24

plakat Avaske godineKnjiževno-teatarski kružok HKC-a Bunjevačko kolo će izvesti poetski prikaz Avaških godina Milovana Mikovića u subotu, 29. svibnja (maja) u velikoj dvorani Centra s početkom u 19.30 sati. Djelo je dramatizirala i režirala Nevena Mlinko a izvode ga glumci književno-teatarskog kružoka.

Ulaznice po cijeni od 300 dinara se mogu rezervirati radnim danima od 9 do 14 sati na brojeve telefona 024/556-898 ili 064/6590-635.

Izmjene su moguće sukladno promjenama epidemioloških mjera u zemlji.

Iz kritike:

„Izborom krhotina poeme u nastajanju – za koju je sam autor nekoliko puta rekao da ju stalno dopisuje (o čemu, nakon objavljivanja 1991., svjedoče i tri dopunjena izdanja) i da ona nikada neće biti završena – Nevena Mlinko upustila se u više no izazovni pothvat pretvaranja lire u dramu. Pred sobom je imala zahtjevan tekst i skupinu amaterskih glumaca, članova Književno-teatarskog kružoka HKC Bunjevačko kolo, a iza sebe bogato iskustvo recitiranja stihova i, što je najbitnije, vlastitu viziju kako na sceni predstaviti ono što je u biti isključivo stvar individualnog doživljaja. Recimo odmah na početku: u tome je uspjela iznad svakog očekivanja.”

Zlatko Romić

„Nezaboravne će ostati slike košmarnog sna sina baćinog ušuškanog u podsuknje kao u bijelo golubije perje, govor savjesti u liku utvara koje dolaze i odlaze iz i u polurazrušeni čardak, vrlo jednostavnu ali efektnu scenografiju koja simbolizira bogatstvo i siromaštvo – opstanak naš ovdje, muku, jal, težnju, nadu, potragu za putom kojim bi trebalo ići da bi taj naš predak Bunjevac, što i za nas važi, ostao svoj na svome, a njega nema, zapravo ga moramo sami stvoriti.

Impresivna je slika mlade i mladoženje koji nepomični stoje kao na kakvoj već požutjeloj fotografiji oko kojih se igra kolo, zapravo su u krugu života iz kojega se ne može pobjeći, ali se može prilagoditi, jer neprilagođeni propadaju – nestaju, a počesto i tragično završavaju.”

Mirko Kopunović

„Ovo izvođenje poetskoga prikaza Avaške godine pokazalo je kako smo zaboravivši i izgubivši neke riječi ostali uskraćeni i za široku paletu osjećanja i doživljaja koje one označavaju. U ovome izvođenju mnoge od tih riječi i njima pripadajućih osjećanja provrle su na sceni i započele svoje kruženje kao probuđene sjene. Okomile su se te riječi na slušatelja i gledatelja i nadamo se da mu neće dati mira.“

Klara Dulić-Ševčić

Obaveštenje o kolačićima