Predstava „Moj slučaj“ gostovala u Subotici

Objavljeno: 04.01.2014. Pregleda: 49

Moj slucaj-1Vlado Gotovac (1930.- 2000.) bio je pjesnik, esejist, filozof, disident i političar i smatra se jednom od najvažnijih hrvatskih javnih ličnosti u drugoj polovici XX. stoljeća. Upravo o njemu i njegovu životu ugrađenom „u obranu slobode pojedinca i vlastite domovine“ govori monodrama „Moj slučaj“, koja je 4. prosinca 2013. godine gostovala u Subotici, na sceni tamošnjeg Dječjeg kazališta. Predstava je nastala u produkciji Glumačke družine „Histrion“ iz Zagreba, a rađena je prema Gotovčevim zapisima u izboru spisatelja Čede Price. Dramatizaciju i režiju potpisuje Boris Svrtan, koji ujedno i glumi u predstavi.

Moj slucaj-2U skoro sat i pol vremena koliko predstava traje, Svrtan nas je proveo kroz Gotovčevo predratno djetinjstvo i odrastanje, poslijeratnu zrelu dob i stvaralaštvo, a potom i zatvorske godine, dok su putem zvučnih snimki njegovih govora (Gotovac je poznat i kao jedan od ponajboljih hrvatskih retoričara) približene ideje koje je promicao u svojem političkom djelovanju tijekom 90-ih prošloga stoljeća. Osim Gotovca, Svrtan tumači i nekoliko drugih likova koji su se pojavljivali u različitim razdobljima života glavnoga lika (policijski inspektor, zatvorski čuvari...).

U pitanju je zahtjevno, ali i odlično glumačko ostvarenje, o čemu svjedoči i to da je Boris Svrtan upravo za ovu ulogu na Festivalu glumca 2013. godine dobio nagradu „Fabijan Šovagović“ za najboljeg glumca.

Moj slucaj-3Iako prikazuje svu tragičnost njegove sudbine, ponajprije pakao zatvoreničkog iskustva (gdje je dospio nakon montiranog procesa), predstava ima i svoje duhovite segmente, budući da je i sam Gotovac, unatoč svim stradanjima, uspio sačuvati vedrinu duše. U konačnici, predstava se dotiče i hrvatske suvremenosti prožete ne samo ekonomskom nego i moralnom krizom, posebice u političkom životu. U tom smislu, komad funkcionira i kao univerzalni poziv na dostojanstvo obespravljenih i poniženih građana, te ohrabrenje za odgovorni aktivizam nasuprot malograđanskom mirenju s nepravdom.

U razgovoru nakon predstave, glumac i redatelj Boris Svrtan kaže kako mu je motivacija za rad na ovoj monodrami bila Gotovčeva moralnost i principijelnost koje, kako ističe, danas manje-više nema.

Moj slucaj-4„Vlado je bio tako definiran od malena da bude čovjek koji svojim primjerom, ne samo u politici nego i u životu, bude svjetionik. On je u današnjem kulturnom i političkom životu Hrvatske, pa i oko nje, velika paradigma. On je govorio kako treba biti hrabar i ne iznevjeriti vlastitu sudbinu. Čini mi se kako smo danas u ovom korporacijskom svijetu prepunom ideologija, koje su u principu samo sluge kapitala, zaboravili ono što je elementarno. A to su ljudskost, odgovornost, plemenitost, elementarni, neuprljani moral, sve ono čega danas nedostaje, osim možda kod običnih ljudi. Vlado Gotovac je bio veliki čovjek koji nikada nije prestao osjećati najobespravljenijeg čovjeka na svijetu, i nažalost prošao je sudbinu od vrha do dna, pa natrag na vrh, pa ponovno na dno. Cijeli je život živio u skladu sa svojim uvjerenjima, što je danas vrlo rijetko“, kaže Boris Svrtan.

Praizvedba monodrame „Moj slučaj“ bila je početkom 2013. godine u Zagrebu, a od tada je uspješno gostovala u brojnim gradovima pred punim gledalištima.

Tekst: D. B. P.
Fotografije: Hrvatska riječ i Ljiljana Dulić Mészáros

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima