Predstavljanje knjige Stipana Bašića – Škarabe

Objavljeno: 18.01.2016. Pregleda: 52

Skaraba naslovnica mKnjiga Stipana Bašića – Škarabe Bunjevačka grana stihom izatkana, prva ovogodišnja knjiga u nakladi Hrvatske čitaonice, te autorov poetski prvijenac, bit će predstavljena u utorak, 9. veljače 2016. s početkom u 19 sati u HKC „Bunjevačko kolo“. U programu će nastupiti književnici, recitatori, tamburaši a neće manjkati ni preljskog ugođaja.

Stipan Basic SkarabaStipan Bašić – Škaraba je rođen 1954. u Subotici gdje završava osnovnu i srednju školu. Bavi se stolarstvom. Pjesme piše dvadesetak godina. Pjesme su mu nagrađivane na Velikom prelu u Subotici i na Festivalu bunjevački pisama. Sudionik je Pokrajinskog susreta pučkih pjesnika „Lira naiva“ koji organiziraju Hrvatska čitaonica i Katoličko društvo za kulturu, povijest i duhovnost „Ivan Antunović“ Subotica. Pjesme su mu objavljene u knjigama Lira naiva i u kalendaru Subotička Danica.

„Pjesnikovanje se u Stipana Bašića – Škarabe okuplja oko pjeva o najvažnijim sastavnicama vlastitosti. Vlastitosti sina, kako bi to Miroslav Slavko Mađer rekao, „ratara i bekrija“. Pjesništvo njegovo uvelike je svečarsko i prigodničarsko. Pjesništvo mu zavičajem umivano i natapano. Pjesništvo etnografijom bojeno i slavljeno. Pjesništvo dijalektalnim iskazom tankućutno slikano. Pjesništvo prostodušnošću srca uokvireno. Pjesništvo toplinom naivne duše kazivano. Pjesništvo istinama života vođeno. Pjesništvo jasno glede identiteta svjedočeno – Bunjevci imaju biti jedino ono što jesu – Hrvati, naime...

U Škarabe, drugim riječima, i njegovim pjesmama imamo na djelu živahno pjesništvo o svjetovima i životima razdraganog čovjeka Bačke, kojemu je do brojnih sadržaja vlastitosti stalo. Koje brani. Koje ljubi. Koje čuva. Koje ne da. Koje miluje. Na koje hrabri. Na koje podsjeća. Na koje opominje. Na koje upućuje. Od zaborava čuva. Koje slavi. Koje kori. Koje mami. Koje grije. Koje vabi. O kojima u ovih četrdesetak pjesama veselo i, recimo i to, škarabićevski prepoznatljivo pjeva…(Iz Pogovora Tomislava Žigmanova)

Znamenite osobe

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Koncert tamburaškog odjela HKPD Matija Gubec
  • 90. Dužionica u Somboru
  • Dužijanca u Tavankutu
  • Izložba S Božjom pomoći
  • Natjecanje u pucanju bičevima
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima