Predstavljanje knjige Subotica : priča o fotografiji II.

Objavljeno: 13.03.2023. Pregleda: 103

Predstavljanje nove knjige Dražena Prćića Subotica : priča o fotografiji II. bit će održano u petak, 17. ožujka, u Gradskom muzeju u Subotici. Uz autora, o knjizi će govoriti: arhivski savjetnik Stevan Mačković i arhivist Dejan Mrkić. U glazbenom dijelu progama nastupit će flautistica Lucija Vukov. Početak je u 18 sati.

U novoj knjizi na 190 stranica zastupljene su fotografije koje pokrivaju razdoblje od 19. do druge polovice 20. stoljeća, a donose u prvom redu priče o zanimljivim osobama (dr Artur Munk, Naco Zelić, Géza Csáth, Dezső Kosztolányi, Titus Mačković, Petar Šarčević, Tibor Székely, dr Aleksandar Štajnfeld, Ljudevit Vujković Lamić – Moco stariji, Stjepan Šarčević Dečko, John Ivan Simon), zgradama (crkva sv. Roka, koja je na naslovnoj strani knjige, Narodno kazalište, kino Lifka, Gimnazija, Rajhlova palata…), fabrikama (Klotild – Zorka, Ruff i Pionir, Hartman i Konen), institucijama (Gradski muzej, ZOO vrt), događajima (Aprilski rat, festival Omladina, darivanje pape), sportu (Bačkina utakmica sa splitskim Hajdukom, tenis na Paliću), različitim praksama vezanim za život građana (hetija, nabijanice, fijakeri).

„Knjigu posvjećujem Subotici i Subotičanima, živima i onima kojih više nema među nama. Fotografije možda mogu izbledjeti, ali sjećanje na ovaj pisani način ostaje vječno“, navodi Prćić.

Autor predgovora u knjizi je arhivski savjetnik Stevan Mačković koji ističe kako nam se na stranicama ove knjige „mozaik iz prošlosti Subotice oživljava i prikazuje kroz oko kamere i autorovo viđenje“.

Subotica : priča o fotografiji II. je osamnaesta knjiga Dražena Prćića (Subotica, 1967), od čega je petnaest romana.

Znamenite osobe

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Koncert tamburaškog odjela HKPD Matija Gubec
  • 90. Dužionica u Somboru
  • Dužijanca u Tavankutu
  • Izložba S Božjom pomoći
  • Natjecanje u pucanju bičevima
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima