Predstavljen Leksikon podunavskih Hrvata - Bunjevaca i Šokaca u Baji

Objavljeno: 29.09.2023. Pregleda: 60

U Kulturnom centru bačkih Hrvata u Baji 13. rujna 2023. godine nastavljen je niz znanstvenih i književnih predavanja pod nazivom Hrvatska riječ. Ovoga puta predstavljen je Leksikon podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca o kojemu je govorio njegov glavni urednik Slaven Bačić. U pitanju je projekt koji je pokrenut još početkom 2000-ih u Subotici od strane Hrvatskog akademskog društva. Bačić je ujedno predstavio i najnoviji, 16. svezak Leksikona s natuknicama na slovo M (Malj-Mu).
O projektu Leksikona Hrvata u Mađarskoj, kojega realizira Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj, govorio je ravnatelj Zavoda Stjepan Blažetin. Prvospomenuti leksikon objavljuje se u tiskanom izdanju, a dostupan je i u pdf formatu na web stranici svojeg nakladnika – www.had.org.rs, dok se drugi radi samo u elektroničnom obliku na poveznici – http://leksikon.mhti.hu.
Obojica predavača govorila su o koncepciji, ali i problemima i izazovima s kojima su se suočili tijekom dosadašnje realizacije ovih projekata. Predavanju je nazočio i generalni konzul Hrvatske u Pečuhu Drago Horvat. Program je realiziran potporom ostvarenom putem natječaja Fonda za upravljanje Betlen Gábor.

Hrvatski glasnik

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima